BiH
0

Spasilački tim iz Velike Britanije okončao misiju u BiH

SRNA
Spasilački tim iz Velike Britanije okončao je petodnevnu misiju evakuacije i spašavanja poplavljenog stanovništva u BiH, saopšteno je danas iz britanske Ambasade u BiH.

U Veliku Britaniju se vraćaju 33 spasioca, koji su okončali prvu fazu podrške poplavljenom stanovništvu u BiH.

Otpravnik poslova britanske Ambasade u Sarajevu Jo Lomas rekla je da će tokom vikenda četiri britanska stručnjaka za humanitarnu pomoć raditi sa kolegama iz BiH, UN i EU na procjeni potreba na terenu da bi se obezbijedilo da međunarodna pomoć ode na mjesta na kojima je najviše potrebna.

Spasilački tim iz Velike Britanije tokom misije u BiH evakuisao je oko 140 lica sa područja teško pogođenih poplavama.

"Osim toga, pružali su podršku drugim spasilačkim timovima, te inženjerima koji su radili na osposobljavanju trafo-stanica, transportovali bolesne i povrijeđene do bolnice, te distribuisali hranu i vodu za piće do ljudi koji su bili zarobljeni u svojim kućama", ističu iz britanske Ambasade.

Vođa Specijalnog tima za odgovor u slučaju poplava Nicholas Sirl i otpravnik poslova britanske Ambasade u Sarajevu Jo Lomas juče su posjetili Operativno-komunikaconi centar 112 u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH. Osoblju Centra zahvalili su za odličnu organizaciju raspoređivanja britanskog tima na terenu.

Lomasova je izrazila zadovoljstvo činjenicom što je britanski tim pružio pomoć vlastima BiH u ovoj inicijalnoj fazi spašavanja.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić zahvalio je britanskoj Vladi za brz odziv i upućivanje pomoći BiH u do sada najtežoj prirodnoj katastrofi koja ju je zadesila.

On je posebno zahvalio članovima spasilačkog tima koji su učestvovali u evakuaciji stanovništva za poplavljena područja i time spasili brojne ljudske živote.

"Ne postoji adekvatan način da vam se zahvalimo za ono što ste uradili za nas u ovim teškim trenucima. Solidarnost i požrtvovanost koju su ovi hrabri spasioci pokazali spašavajući živote je nešto što će BiH znati cijeniti. Vaša zemlja može biti ponosna što ima ovako hrabre momke i djevojke", rekao je Agić.

Iz Ambasade podsjećaju da je britanska Vlada odmah po pozivu Vijeća ministara BiH za međunarodnu pomoć odgovorila na apel kroz mehanizam EU koordinacije.