Hrvatski mediji
0

Spas za Hrvate u BiH - vlastita federalna jedinica

SRNA
Željko Komšić
Željko Komšić
Hrvati u Federaciji BiH diskriminisani su i to budućim ustavnim rješenjima mora biti promijenjeno, opšta je ocjena medija u Hrvatskoj dan nakon opštih izbora u BiH.

Gledano iz tog ugla, ponovni izbor kandidata SDP-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića protiv volje hrvatskog biračkog tijela predstavlja pozitivnu činjenicu koja će dati krila zagovornicima hrvatske federalne jedinice u BiH.

U tom kontekstu u hrvatskoj političkoj javnosti sa simpatijama je dočekana sinoćnja izjava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je takvu opciju najavio.

Za Hrvate u BiH, kao najmalobrojniji konstitutivni narod, to je pitanje opstanka, koje kao takvo ima sve veću podršku i u Hrvatskoj, iako zvanična politika u Zagrebu još izbjegava da otvoreno podrži to radikalno rješenje. 

Uz ocjenu da se nije dogodilo ništa novo i neočekivano, mediji u Hravtskoj ponovni izbor Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne smatraju kao iznenađenje. 

Zvaničnici iz Zagreba tek su, mjesecima uoči izbora, naglašavali njihov značaj, a hrvatski državni vrh uoči samih izbora pozvao je građane susjedne države da u što većem broju izađu na birališta i glasaju. 

Hrvatima u BiH upućena je poruka da će samo masovnim izlaskom bitno odrediti svoju budućnost u narednim godinama.
I katolički biskupi mjesecima su nastojali da mobilišu hrvatsko biračko tijelo, pogotovo onaj dio hrvatskog korpusa koji ima prebivalište u Hrvatskoj. Ali, čini se da u tom i nisu imali značajnijeg uspjeha, jer je zabilježena skromna izlaznost na jučerašnje izbore bh Hrvata sa prebivalištem u Hrvatskoj. 

Malo njih se juče uputilo u svoj zavičaj i tamo glasalo. Većinu pozivi da izlaskom na izbore brane nacionalne interese u BiH nisu impresionirali. 

Nisu vidjeli baš mnogo logike u apelima da brane nešto što su prije mnogo godina napustili, pa i na nagovor onih koji im sada upućuju takve dramatične apele. 

I ovi izbori su pokazali da je među bh. Hrvatima, koji svoju budućnost grade u Hrvatskoj, sve manje onih koji su spremni da sjede na dvije stolice.