BiH
0

Španija potencijalna meta Al-Qaide

FENA
Španija, posebno njene afričke enklave Ceuta i Melilla, izložena je velikom riziku islamističkih napada, smatra španski istražni sudac Baltasar Garzon, dan nakon napada u Alžiru, za koje je odgovornost preuzela Al-Qaida.

"Španija se suočava s velikim rizikom novog islamističkog napada", ocijenio je sudac Nacionalnog suda, najveće španske kaznene instance, za razgovor u dnevnom listu la Vanguardia.

Dvije španske enklave na marokanskoj teritoriji, Ceuta i Melilla, prioritetne su mete ovih napada, smatra sudac.

Dan nakon napada u Alžiru, u kojima su ubijene 24 osobe a 222 povrijeđene, španska štampa i sudac Garzon podsjećaju da se prijetnje Al-Qaide usmjeravaju prema Španiji.

Grupa koja je preuzela odgovornost za napad u Alžiru napisala je u svom saopćenju: "Nećemo biti mirni sve dok ne oslobodimo svu islamsku zemlju od krstaša, otpadnika i agenata i dok ne kročimo nogom na našu otetu Andaluziju i naš oskrnavljeni Qods (Jerusalem)."

Prema dnevnom listu ABC, službe sigurnosti jedne velike sile, SAD-a ili Velike Britanije, upozorile su prije 15 dana nekoliko evropskih zemalja, među njima i Španiju, o neminovnosti terorističkog napada Al-Qaide u Sjevernoj Africi.

Madrid je već u stanju maksimalne pripravnosti zbog održavanja od 15. februara procesa navodnim počiniocima islamističkih napada od 11. marta 2004. i nedavnih prijetnji Al-Qaide, izvještavaju različiti španski dnevni listovi.