Ambasador San Martin
0

Španija je spremna da podrži pozitivne procese u BiH

FENA
Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin
Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin
Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin ponovio je večeras u Sarajevu da je njegova zemlja, koja predsjedava Evropskom unijom, spremna pomoći Bosni i Hercegovini, ukoliko njeni lideri budu željeli određenu vrstu asistencije.

"Naravno, Bosna i Hercegovina je ta koja treba odlučiti, a mi smo tu da pomognemo", istaknuo je ambasador San Martin uoči susreta s čelnicima Stranke demokratske akcije (SDA).

San Martin, koji je prisustvovao proširenoj sjednici Komisije za međunarodnu saradnju SDA, ocjenio je kako vremenska limitiranost u izbornoj godini predstavlja određenu poteškoću u pogledu realizacije potencijalnih izmjena Ustava BiH, napominjući, istovremeno, da ne bi trebalo propustiti ovu godinu, a da se ne učini napor na planu jačanja dijaloga koji se tiče budućnosti BiH.

Između butmirskog procesa i nečinjenja potrebno je, ipak, iznaći način da se ispune određena očekivanja, a bh. političarima omogućiti da nastave raditi kako bi se osigurali uvjeti za prosperitet naše zemlje i njenih građana, smatra ambasador San Martin.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da cijeni napore zemlje predsjedavajuće EU na planu podrške našoj zemlji, uz opasku kako u izbornoj godini u BiH nema velikih izgleda za uspjeh.

Komentirajući upit u vezi s novom inicijativom EU, koju neki nazivaju Butmirom - 2, Tihić je kazao kako, imajući u vidu rezultate aprilskog, prudskog i butmirskog procesa, nije optimističan.

"Nisam optimista, ali SDA će uvijek biti dio rješenja, a ne dio problema", zaključio je Tihić.

Inače, proširena sjednica Komisije za međunarodnu saradnju SDA bila je prilika za širu razmjenu mišljenja s ambasadorom San Martinom o aktuelnim političkim pitanjima u BiH u kontekstu međunarodnih inicijativa, odnosno inicijative EU.