Protest pred zgradom UN-a
0

Spaljene slike zločinaca i dužnosnika Tribunala

Piše: A. Karadža
Foto: A. Karadža/Sarajevo-x.com
Foto: A. Karadža/Sarajevo-x.com
Savez logoraša Bosne i Hercegovine, Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje "Žena žrtve rata" u srijedu su ispred zgrade UN-a protestirali zbog odluke sudskog vijeća Haškog tribunala u predmetu Karadžić kojom se traži skraćivanje optužnice Karadžiću i reduciranje rada u tom predmetu.

Nekoliko stotina žrtava rata okupilo se kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo posljednjim odlukama sudskog vijeća Tribunala u Hagu. Svi okupljeni bili su jednoglasni u osudi poteza koji zločince dovode u povoljniji položaj. Teške riječi upućene predsjedavajućem Tribunala, sudiji Patricku Robinsonu, glavnom tužitelju Sergu Brammerzu i sudiji O-Gon Kwonu kulminirale su paljenjem njihovih fotografija zajedno sa slikama Radovana Karadžića.

Kako je za Sarajevo-x.com rekla Munira Subašić, predstavnici udruženja su na sastanku sa delegacijom Haškog tribunala iznijeli svoje zahtjeve.

"Tražili smo hitan sastanak sa glavnim tužiteljem, predstavnikom Suda i sekretarom Tribunala. Njima želimo upititi jedan jedini zahtjev. U slučaju da se Karadžiču i treći put skrati optužnica mi ćemo od svih Bosanaca i Hercegovaca tražiti da otkažu gostoprimstvo Tribunalu. Žrtve više neće svjedočiti na suđenjima, igroriraćemo ih i nećemo učestvovati u radu Tribunala. Oni znaju da bez nas ne mogu, a onda neka Karadžića puste na slobodu", ogorčena je Subašić na posljednja dešavanja u Haškom tribunalu.

Ona je istakla da se ljudska prava žrtava svakodnevno krše i da im je teže nego 1992. godine.

Ni današnji skup nije privukao previše pažnje građana Sarajeva a među okupljenima su se našle uglavnom žrtve iz raznih bh. gradova koji su došli na protest o vlastitom trošku.

"Da imamo više novca bilo bi i više ljudi. Ovako nemamo finansijskih sredstava da zakupimo autobuse, pa su ljudi dolazili u vlastitom aranžmanu. Zašto građani Sarajeva nisu došli? Sarajevo je odavno uspavano, to nije iznenađenje", prokomentirala je Subašićeva.