BiH
0

Spajanje optužnice na suđenju Gasal i ostali

Sarajevo-x.com
Pred Sudskim vijećem koje zasjeda na suđenju Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici raspravljalo se o spajanju ovog predmeta sa predmetom Handžić i Dautović, koji se također vodi pred Sudom BiH. Prijedlog da se predmeti sastave dali su branioci Gasala i Kukavice sredinom decembra prošle godine.

Tužiteljica Slavica Terzić je rekla da se Tužilaštvo u pisanoj formi očitovalo o prijedlogu već 24. decembra prošle godine, te da se ne protivi spajanju predmeta.

“Branilac Senad Kreho je tačno naveo da se u ovim predmetima javljaju 42 identična svjedoka. Pored toga, od brojnih materijalnih dokaza, kojih u prvom slučaju ima preko 600, a u drugom oko 900, čak dvije trećine su identične. Stoga se ne protivimo spajanju postupaka”, izjavila je tužiteljica Terzić.

O eventualnom spajanju nisu se mogle izjasniti Odbrane Handžića i Dautovića te su zatražile dodatno vrijeme za upoznavanje sa predmetom.

Tužilaštvo BiH smatra Gasala i Kukavicu odgovornim da su tokom oružanog sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od augusta 1993. do 19. marta 1994. godine, u logoru na stadionu nogometnog kluba u Bugojnu “učinili, podstrekavali i pomagali nečovječno postupanje prema zatvorenicima”.

Gasal i Kukavica bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno, a terete se kao upravnik logora i komandir obezbjeđenja logora u kojem je bilo oko 300 zarobljenih Hrvata. Također se smatraju odgovornim jer su “dozvoljavali odvođenje zatvorenika na saslušanje i mučenje, nakon čega se nekima gubi svaki trag”.

Enesa Handžića i Senada Dautovića, bivše pripadnike Armije BiH, optužnica tereti za zločine nad civilima sa područja općine Bugojno počinjene 1993. godine, u vrijeme sukoba sa HVO-om. I njih dvojica se smatraju odgovornim za odvođenje civila u logore, njihovo zlostavljanje, prisiljavanje na prinudni rad, pljačkanje imovine, ubistva i mučenja, “čime su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu”.

Senad Kreho, branilac optuženog Gasala, ponovio je razloge zbog kojih smatra da se ovi postupci trebaju spojiti.

“Protiv istih optuženih se na istom sudu vodi proces za navodna djela koja su učinili protiv istih oštećenih i to u istom vremenskom periodu i na istom prostoru. Ovaj prijedlog nije samo u interesu mog klijenta, već i drugih optuženih, a ovi predmeti su nesporno povezani”, kazao je Kreso.

Fadil Abaz, branilac optuženog Kukavice, složio se sa prijedlogom.

Fahrija Karkin, Handžićev branilac, rekao je da nije imao vremena upoznati se sa sadržajem optužnice s kojom se treba spojiti njegov predmet.

“Trenutno sam protiv zbog nepoznavanja činjenica”, dodao je Karkin.

Refik Serdarević, Dautovićev branilac, složio se sa primjedbom Karkina, ali je podržao prijedlog za spajanje postupaka, navodeći da će to rezultirati “ekonomičnosti i svrsishodnosti postupka”.

Braniocu Karkinu će u narednim danima biti omogućen uvid u dokumentaciju, optužnicu protiv Gasala i Kukavice, te snimke sa statusne konferencije iz ovog slučaja, tako da će se na narednom ročištu, zakazanom za 23. januar 2008. godine, izjasniti o prijedlogu o spajanju