BiH
0

Spahić: Potrebno uvažiti činjenice o stvarnom stanju u BiH

FENA
Predsjednik Građanske demokratske stranke BiH (GDS) Ibrahim Spahić izjavio je povodom debate o najaktuelnijim političkim pitanjima reforme u našoj zemlji da je potrebno uvažiti činjenice o stvarnom stanju odnosa u BiH uz građenje politike od 2007. do 2013. godine, do realnog novog perioda prijema BiH u EU.

Primjer komesara za kulturu i komesara za nauku EU koji su u BiH jasno formulirali poziciju EU u vezi s ovim oblastima trebalo bi slijediti i u direktnim razgovorima s drugim komesarima EU i konačno građanima BiH pokazati koje su suštinske prednosti pristupanja evropskim fondovima i Evropskoj uniji i u procesu standardizacije našeg zakonodavstva i ustavnih promjena.

  • Bosna i Hercegovina je zemlja izazova za sve njene građane i državljane u zemlji i u svijetu i evropska budućnost BiH omogućava joj da pronađe i u postojećim političkim strukturama snage koje će doći do političkog konsenzusa o reformama: ekonomskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim i obrazovnim, ističe Spahić.

Pretpostavka je to da se deblokiraju i procesi utvrđivanja vlastite mape puta Bosne i Hercegovine za ustavne i reforme u zakonodavstvu koje se tiče ne samo djelovanja policije u BiH nego i drugih oblasti koje predstavljaju osnovu za mir, sigurnost i razvoj bh. zajednice.

  • Građani BiH prihvatili su obaveze i mogućnosti ubrzanog razvoja usvajanjem i primjenom evropskih standarda i na toj osnovi dali kao birači povjerenje političkim snagama koje su se javno deklarirale kao reformske, kaže se u Spahićevom saopćenju.