BiH
0

Spahić: Formirati državna ministarstva poljoprivrede, nauke i zdravlja

FENA
U slučaju eventualne rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) BiH Ibrahim Spahić predložio je danas kako bi obavezno trebalo konstituirati nekoliko ključnih ministarstava.

To se odnosi na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo nauke, tehnologije i zaštite životne sredine te Ministarstvo zdravlja i socijalne politike. Potrebno je i osnovati Državnu agenciju za turizam te Državnu agenciju za kulturu uz jačanje Agencije za obrazovanje.

Spahić je uvjeren da se Bosna i Hercegovina može suočiti s ekonomskim i socijalnim potresima samo ukoliko izgrađuje snažne lokalne zajednice i potiče ih u euroregionalnu saradnju koja garantira stabilan razvoj u decentraliziranoj BiH i čije će osnovne državne funkcije biti kompatibilne sa Evropskom komisijom.

On je stava da se BiH može baviti euroatlantskom integracijom mnogo uspješnije ukoliko povezuje unutrašnje reforme sa interesima građana te usklađuje svoja ustavna i zakonska rješenja na način da BiH njeni građani u zemlji i dijaspori prihvataju kao zemlju razvojnog izazova za njihove porodice i zajednice, saopćeno je iz GDS-a.