BiH
0

Spahić: BiH učinila pametan i pragmatičan korak

FENA
Predsjednik GDSBiH Ibrahim Spahić smatra da je usvajanjem zakona o reformi policije, BiH učinila jedan korak koji je bio nužan, korak koji je pametan i pragmatičan.

Ističući da konsenzus o pitanju Evrope postoji "samo u globalnom obliku, dok se na konkretnim slučajevima do njega teško stiže", Spahić je u izjavi za Fenu podsjetio da "ulaskom BiH u Evropu dobija i sama Evropa".

"Moramo shvatiti da je proces evropskih integracija, u modernom političkom jeziku, proces reintegracije Evrope s njenim prirodnim prostorom kojem, svakako, pripada i BiH", kazao je Spahić.

Spahić smatra naredne korake ključnim za BiH.

"Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH mora u potpunosti promijeniti ritam i okrenuti se razvoju ekonomije, turizma, privrede...Predsjedništvo BiH u tome mora odigrati ključnu ulogu i ubrzano dovesti BiH u status kandidata za članstvo u EU", izjavio je Feni Spahić.

Podsjetio je da je BiH 1998. bila u prednosti nad svim zemljama u okruženju i da se izgubljeno desetljeće mora nadoknaditi.

"Stoga svi, i pozicija i opozicija kao i sve raspoložive naučne i kulturne snage sada moraju raditi pragmatičnije i produktivnije. Prvi korak su adekvatna ustavna rješenja i rekonstrukcija Vijeća ministara u kojoj se podrazumijeva izgradnja kompatibilnih ministarstava. Prvenstveno mislim na ministarstva poljoprivrede i šumarstva", istakao je Spahić.