BiH
1

SOS Dječijem vrtiću Mostar uručena donacija od 48.000 KM

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Direktorica Fondacije "La Terra Nostra" Alma Palo-Aličehić uručila je danas SOS Dječijem vrtiću Mostar donaciju u iznosu od 48.000 maraka.

Novac, koji je prikupljen na donatorskoj večeri u organizaciji Fondacija La Terra Nostra u Cirihu, bit će usmjeren na pokrivanje godišnjih troškova boravka djece iz socijalno ugroženih porodica u vrtiću. Riječ je o djeci koja su uključena u program "Jačanje porodice" organizacije SOS Dječija sela BiH, a prikupljeni novac bit će iskorišten isključivo za troškove hrane i higijenskih potrepština za boravak djece u vrtiću u školskoj 2013/2014. godini.

Po riječima direktorice SOS Dječijeg vrtića Mostar Selme Ćatić, prikupljeni iznos osigurat će boravak u vrtiću za 35 djece iz socijalno ugroženih porodica u idućih sedam mjeseci.

Trenutno su u programu "Jačanje porodice" u Mostaru, koji realizira Porodični centar, uključene 92 porodice s ukupno 220 djece, kazala je Ćatićeva, dodavši kako je zajednički cilj Fondacije i organizacije SOS Dječija sela BiH uključiti djecu predškolskog uzrasta u sustav predškolskog obrazovanja.

Ćatićeva je naglasila kako se upravo Fondacija "La Terra Nostra" angažirala kako bi animirala bizismene iz Švicarske, od kojih većina potječe iz BiH kako bi prikupila sredstva za vrtić.

"La Terra Nostra jer posvećena stvaranju sigurne budućnosti našoj domovini i njezinim građanima i zbog toga je naša obveza biti na raspolaganju djeci kojima je pomoć neophodna. Oni su ti koji predstavljaju našu budućnost", izjavila je direktorica Fondacije Alma Palo-Aličehić, naglasivši kako je cilj Fondacije da pomogne djeci na njihovom putovanju i da im ne dopusti da zaborave tko su i odakle su.

"U HNŽ-u se zaista nemamo ničim pohvaliti kada je u pitanju zaštita djece. Naime, nemamo čak ni zakon o zaštiti porodice s djecom, tako da te porodice ne ostvaruju ni dječiji doplatak, niti imaju bilo kakvu drugu vrstu pomoći, a ako su radno sposobni, nemogu ostvariti ni socijalnu pomoć", izjavila je menadžerica programa "Jačanje porodice" Berima Hačam.

"Prepoznajući da je biološka porodica najbolje mjesto za razvoj i rast djece, ali i uvažavajući različite poteškoće s kojima se porodica u našoj zemlji suočava, organizacija SOS Dječija sela BiH realizra program podrške jačanja kapaciteta porodice. Cilj je projekta da se djeci, koja su pod rziikom da izgube staranje svojih porodica, omogući da nastave živjeti sa svojim roditeljima", kazala je Hačam.

Inače, organizacija SOS Dječija sela BiH djeluje kroz dva SOS Dječija sela (u Sarajevu i Gračanici) usmjerena na pružanje toplog porodičnog okruženja za djecu bez roditeljskog staranja.

SOS program "Jačanje porodice" u Mostaru, Goraždu i Sarajevu ima za cilj spriječiti napuštanje djece, zaštitu bioloških porodica od razaranja uzrokovanog različitim faktorima, dok je primarni cilj Fondacije "La Terra Nostra" pomoć projektima u Bosni i Hercegovini koji omogućuju djeci dodatna akademska i profesionalna obrazovanja.

Kao jedan od prvih projekata, organizirajući donatorsku večeru, ova fondacija je odlučila fokusirati se upravo na SOS Dječiji vrtić Mostar i SOS program "Jačanje porodice".