BiH
0

Sorenssen: Evropska unija želi suverenu BiH

FENA
Peter Sorenssen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Peter Sorenssen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Unije (EUSR) Peter Sorenssen danas je podvukao još jednom opredijeljenost EU da gradi suverenu BiH, kao i da se radi u partnerstvu sa svim organima vlasti, uključujući i RS, na evropskom putu BiH.

“Imamo plan rada, zacrtan u martu, gdje se jasno kaže da je jedan od ciljeva da se krajem godine krene s primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Da bi se to ostvarilo potrebno je da se u potpunosti provede prijelazni sporazum koji je na snazi s BiH. Trebamo rješavanje pitanja državne pomoći, da se vide napori i nastojanja da se Ustav BiH usaglasi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i da vidimo napore da se riješi pitanje zakona o popisu stanovništva u BiH”, rekao je Sorenssen na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Informacije koje bi BiH dobila nakon popisa stanovništva potrebne su, naglasio je, kako bi ih imala i EU u procesu pristupanja BiH u tu zajednicu zemalja.

“Na sastanku s Dodikom bilo je riječi i o činjenici da je EU do sada uložila 660 miliona eura iz sredstva pretpristupne pomoći i iz toga razloga neophodan je mehanizam djelotvorne koordinacije. Predstavništvo EU je spremno da se dođe do tog mehanizma, ako je potrebno”, naveo je ambasador Sorenssen.

Ukazao je na značaj usvajanja općeg fiskalnog okvira na nivou BiH, u čemu očekuje i konstruktivnu ulogu RS-a, a njegovo donošenje će "osloboditi" i pomoć koju EU već ima spremnu za našu zemlju.

Specijalni predstavnik EU navodi i da je potrebno da se izgrade partnerski odnosi s EU o pitanju harmonizacije i usaglašavanja propisa.

Sorenssen je ponovio da je EU jasno rekla da vidi BiH kao potencijalnu zemlju čalnicu Unije i da su taj poziv uputili svim zemljama regiona.

Ponovio je stav EU da podržavaju ustavno uređenje i Dejtonski sporazum.

“Naravno, postoje pitanja koja ćete morati rješavati kada postanete članica EU, odnosno morat ćete da imate efektive za rješavanje određenih pitanja. Ako pogledate sadašnje zemlje EU, vidjet ćete da neke od njih imaju sasvim drugačije konstrukcije. Ali, jasno je da postoje određeni zahtjevi za koordinaciju, i zemlje članice EU to poštuju i jasno je da se to očekuje i ovdje”, zaključio je Sorenssen.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je dodao da “nema suverene BiH bez suverenih RS i FBiH i obrnuto”.