Sastanak s Komšićem
0

Sorenssen: BiH će postati članica EU

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas u Sarajevu akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora šefa Misije Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije za BiH Petera Ingemanna Moesgarda Sorenssena.

U toku ceremonije predaje akreditivnih pisama, predsjedavajući Komšić je ambasadoru Sorenssenu, uime članova Predsjedništva BiH i u svoje ime, poželio srdačnu dobrodošlicu i uspješnu, dvostruku misiju u BiH.

Istakao je pritom da, pored toga što se u BiH u posljednje vrijeme mnogo toga uradilo i promijenilo nabolje, čeka nas još dosta posla i provođenja reformi u BiH, neophodnih za ubrzanje njenog puta prema Evropskoj uniji.

Komšić je posebno naglasio novoimenovanom ambasadoru da će, u toku vršenja svoje misije u BiH, imati punu podršku u Predsjedništvu, kao i svim drugim državnim institucijama BiH, rečeno je u današnjem saopćenju Predsjedništva BiH.

Zahvalivši za topao prijem, Sorenssen je kazao da je Evropska unija posvećena BiH, kao i drugim zemljama zapadnog Balkana, te da će raditi na primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju radi izgradnje partnerskih odnosa i sticanju uvjeta za apliciranje za kandidatski status, za što je neophodna saradnja sa svim nivoima vlasti u BiH.

Također je rekao da će BiH, sasvim sigurno, postati članica Evropske unije, čime je jasno opovrgao informacije koje su bile suprotne toj tvrdnji, a koje su se nedavno pojavile u javnosti.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o svim važnijim aktuelno-političkim pitanjima u BiH i regiji, a sve radi uspostavljanja trajnog mira, razvoja demokratije i prosperiteta na ovim prostorima.