BiH
10

Sorensen: Potrebe građana Mostara trebale bi biti na prvom mjestu

FENA
Peter Sorensen (Foto: AFP)
Peter Sorensen (Foto: AFP)
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU danas su iskazali podršku pronalasku rješenja za omogućavanje održavanja izbora ove jeseni u Mostaru.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, je izjavio da se građanima Mostara konstantno uskraćuje njihovo demokratsko pravo da biraju gradske odbornike zbog nemogućnosti relevantnih političkih partija i institucija da postignu kompromis i ispune svoje obaveze u provodjenju presude Ustavnog suda BiH u vezi sa izbornim sistemom u Mostaru.

Sorensen smatra da je ova situacija neprihvatljiva sa stanovišta demokratije i dobrog upravljanja. Nadalje, građani Mostara su lišeni mogućnosti da političare drže odgovornim putem demokratskih izbora. Sposobnost Mostara da privuče investicije i da se razvija je ozbiljno pogođena jer u gradu nema vlasti koja može da donosi odluke.

"EU potpuno podržava poziv visokog predstavnika upućen vodstvu Parlamenta BiH da osigura zakonodavni okvir za održavanje izbora u Mostaru 12.oktobra 2014. godine. Parlamentarna skupština ima pravnu i moralnu odgovornost da provede odluku Ustavnog suda putem hitne izmjene Izbornog zakona BiH. Građanima Mostara se napokon mora dati prilika da izaberu svoje predstavnike, koji bi potom mogli da rade i Mostaru pruže demokratsko i ekonomski održivo upravljanje za bolju budućnost cijelog grada", poručio je Sorensen, navodi se u saopćenju Delegacije EU.