BiH
0

Sorensen posjetio Brčko i razgovarao o približavanju BiH EU

FENA
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, posjetio je danas Brčko Distrikt BiH i sa čelnicima Vlade, privrednicima, predstavnicima zdravstva, obrazovanja i vjerskih zajednica razgovarao o ulozi ove specifične lokalne zajednice u približavanju BiH Evropskoj uniji.

"Obavljeni su vrlo značajni razgovori o pitanju misije EU kao i uloge Distrikta u ovoj godini kada se radi o približavanju BiH i Distrikta EU. Brčko Distrik je prepoznat kao pozitivan primjer dobrih odnosa, dobrog napretka i dobili smo podršku da nastavimo tim putem", kazao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Distrikta Miroslav Gavrić.

Sorensen je na konferenciji naglasio da je svrha njegove prve posjete Distriktu da čuje mišljenje ovdašnjih ljudi i s njima uspostavi partnerstvo i napravi ovu godinu evropskom godinom u BiH. Također je kazao da svi nivoi vlasti u BiH imaju značajnu ulogu u približavanju BiH ka EU.

"Zbog potrebe harmonizacije i usklađivanja zakonodavstva u cijeloj zemlji entiteti, kantoni i Brčko Distrikt imat će važnu ulogu kao sagovornici u pojedinim segmentima integracije u zajednicu evropskih država. Distrikt mora naći efikasan način saradnje s državnim i entitetskim nivoima da bi ostao potpuno integrirani dio kordinacijskog sistema države za EU", naglasio je Sorensen.

Po Sorensovim riječima, do sada je kroz prioritete poput stambene obnove, deminiranja, razvoj privrede i poljoprivrede i građanskog društva, u Distrikt uloženo više od 15 miliona eura. On je naglasio da Evropska unija želi da nastavi pružanje podrške u razvoju Distrikta putem IPA fondova i drugih projekata.