BiH
16

Sorensen otvorio Osnovnu školu "Šamac"

FENA
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen danas je svečano otvorio Osnovnu školu "Šamac" u Bosanskom Šamcu, koja je obnovljena u okviru Programa oporavka od poplava koji finansira Evropska unija u iznosu od 670.925,82 KM.

Škola je pretrpjela teška oštećenja tokom poplava u maju 2014. godine. Radovi na obnovi i sanaciji zahvaljujući sredstvima Evropske unije uključuju nove električne instalacije, postavljanje novog sistema za grijanje i sanitarnih čvorova, postavljanje novih podova, zamjenu stolarije, kao i renoviranje zidova i postavljanje termoizolacione fasade.

"Kroz EU Program za oporavak od poplava, Evropska unija pomaže u rješavanju najvažnijeg pitanja za one čiji su životi pogođeni poplavama u BiH, a to je normalizacija životnih uslova što je prije moguće. Finansiramo obnovu ključne infrastrukture, poput škola i domova zdravlja, te omogućavamo ponovno uspostavljanje vitalnih javnih usluga", istakao je ambasador Sorensen.

Direktor OŠ "Šamac" Slobodan Čeliković naveo je da bi "sanacija šteta bila nemoguća bez pomoći EU nakon katastrofalnih poplava u maju ove godine, te dodao da nikada neće zaboraviti ovu velikodušnu gestu Evropske unije.

Ukupni budžet programa za sanaciju javnih objekata u Šamcu iznosi 5,15 miliona KM, a uključuje obnovu tri škole, zgradu javne uprave, kao i Dom zdravlja i obnovu Centra za socijalnu zaštitu.

Osim toga, na području je predviđena popravka i do 300 privatnih stambenih jedinica pogođenih poplavama uz pomoć finansijskih sredstava EU.

Današnja posjeta je nastavljena obilaskom lokacija radova na području općine Domaljevac u Posavskom kantonu, a koje je također finansirala EU, uključujući i Dom zdravlja u Domaljevcu/Šamcu (investicija EU u iznosu od 70.622,76 KM) i obdaništa Domaljevac (investicija EU u iznosu od 137.089,66 KM).

Evropska unija je osigurala značajna finansijska sredstva kao pomoć Posavskom kantonu u prevazilaženju posljedica poplava. Ukupna predviđena podrška EU za Posavski kanton u ovom trenutnu iznosi više od 5,5 miliona KM, a uključuje obnovu škola i drugih javnih objekata, kao i planirane radove na sanaciji i do 480 privatnih stambenih jedinica.

"Tokom posjeta imao sam priliku da iz prve ruke vidim koristi i pomoć Evropske unije stanovništvu na području Bosanskog Šamca i Domaljevca. Danas, s otvaranjem OŠ 'Šamac', već smo završili popravku 23 javna objekta u područjima pogođenim poplavama širom zemlje, što pokazuje da naša podrška ima direktan utjecaj na živote građana", kazao je Sorensen.

Izrazio je zahvalnost "svima onima koji naporno rade na terenu kako bi završili započete projekte".

"Naša finansijska podrška i opipljivi rezultati Programa šalju jasnu poruku svima koji se bore s posljedicama poplava, a to je da je Evropska unija uz vas i da je tu da vam pomogne na putu oporavka", rekao je ambasador Sorensen na kraju posjete.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socioekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija.

Ova pomoć EU je dio sredstava za koje se EU obavezala na Donatorskoj konferenciji u Briselu u julu. Aktivnosti su biti usmjerene na rekonstrukciju 4,000 stambenih objekata za oko 14,000 građana, obnovu ključnih javnih usluga i infrastrukture (uključujući škole, zdravstvene ustanove, vodovod i kanalizaciju, te manje puteve i mostove) na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori oko 2,000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Program implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), saopćeno je iz UNDP-a.