BiH
46

Sorensen: Izjave o podjeli BiH gubitak vremena

FENA
Peter Sorensen (Foto: AFP)
Peter Sorensen (Foto: AFP)
Izjave date u sklopu predizborne kampanje o pokušajima da se dodatno podijeli Bosna i Hercegovina su gubitak vremena. Evropska unija (EU) u potpunosti je posvećena teritorijalnom integritetu BiH kao jedinstvene i suverene zemlje - kazao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen komentirajući izjave u vezi s podjelom BiH.

Podsjetio je na posljednje zaključke Vijeća za vanjske poslove EU koje je u aprilu osudilo i ocijenilo neprihvatljivim secesionističku retoriku i retoriku i ideje podjela.

  • U vrijeme visoke nezaposlenosti u BiH kada ljudi brinu kako će prehraniti porodice i korupcije im je preko glave, upuštanje u davanje javnih izjava o podjelama predstavlja nedostatak dobrog ukusa. Umjesto toga, mi bismo rado pozdravili razgovore koji odgovaraju na pitanja kao što su - kako stvoriti neophodna nova radna mjesta i kako poboljšati ekonomsku situaciju. Sporazum za razvoj i zapošljavanje daje prijedloge i sada je na političarima da to ostvare - kazao je ambasador Sorensen za Jutarnji list, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.