BiH
20

Sorensen i Inzko čestitali građanima BiH Dan nezavisnosti

FENA
Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko čestitali su građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti.

U izjavi za Agenciju FENA poručili su da je međunarodna zajednica tu da pomogne bh. političarima da što bolje riješe aktuelne probleme u državi.

"Glas naroda je veoma važan, koji trebamo svi slušati pogotovo ako je riječ o mirnom načinu izražavanja nezadovoljstva. Bez nasilja zahtjeve građana treba savjesno saslušati i međunarodna zajednica i bh. političari", poručio je Sorensen.

U tom kontekstu, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da je demokracija u sazrijevanju, dodajući da "jedna lasta ne čini proljeće". Izrazio je divljenje s obzirom na to da su tokom dosadašnjih protesta građani pokazali "koliko su hrabri i uporni".

"Imam neke kontakte s protestnicima, koji su veoma fini i kulturni ljudi. Sve što se radi na miran i demokratski način podržavamo, kao i opravdane zahtjeve", kazao je Inzko.

Ovo je, ističe, možda početak neke istinske demokracije, podsjećajući da “demokracija nisu samo izbori svake četiri godine, nego je i to što se dešava između”.

Zaključio je da je protekli mjesec pokazao da su ljudi u stanju da na miran i dostojanstven način protestuju i da se zatim povuku u plenume.

"Mislim da postoji dobra komunikacija građana s vladama. Ovo su realni zahtjevi građana", rekao je Inzko.