BiH
0

Sorensen: Bh. lideri moraju reći kako namjeravaju ukinuti diskriminaciju

FENA
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Bosna i Hercegovina je izgubila previše vremena, dok je ostatak regiona napredovao ka Evropskoj uniji. Nadam se da ćemo u utorak, 1. oktobra, od lidera čuti rješenja za ključna pitanja koja treba razriješiti da bi se odblokiralo napredovanje zemlje ka Evropi", izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen.

Govoreći o predstojećem, trećem sastanku dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i institucionalnih i stranačkih lidera Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 1. oktobra u Briselu. Sorensen je kazao da su lideri ti koji moraju reći kako namjeravaju ukinuti diskriminaciju u izboru za Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

"Oni moraju reći kako će osigurati da odluke o bitnim pitanjima u vezi sa EU budu donošene u BiH na efikasan način. Njima su građani povjerili mandat da to urade. Budući da će korist od evropskih integracija imati prvenstveno građani, lideri imaju sve razloge da preuzmu odgovornost i urade ono što je potrebno", istakao je Sorensen.