BiH
0

Solun: Ivanić na ministarskom sastanku zemalja SEECP-a

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić učestvuje danas na ministarskom sastanku zemalja SEECP-a, koji se održava u Solunu uoči samita šefova država ili vlada, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ministar Ivanić је u svom izlaganju iskazao snažnu podršku Solunskoj agendi iz 2003. godine, koja predstavlja jedinstvenu evropsku perspektivu zemalja regiona.

On je izrazio nezadovoljstvo budući da је, uprkos očekivanjima BiH i njenih građana, proces izdavanja viza postao i skuplji i komplikovaniji.

"Nešto nije u redu u Briselu u vezi s tim“, rekao je ministar Ivanić.

U vezi sa situacijom na Kosovu, šef bh. diplomatije je iznio stav da Beograd i Priština moraju naći usaglašeno demokratsko rješenje prihvatljivo za obje strane. U tom smislu je posjeta Trojke SEECP-а Beogradu i Prištini izuzetno dobar primjer sagledavanja i rješavanja kriznih situacija u regionu.

Ministar Ivanić je kazao da je institucionalizacija SEECP-а neophodan korak koji stoji pred zemljama regiona i u tom smislu BiH očekuje podršku Evropske komisije, zemalja članica EU i zemalja donatora.

Ministar je pohvalio dostignuća SEECP-а u vrijeme grčkog predsjedavanja: uspostavljanje energetskog tržišta, potpisivanje Sporazuma o visokoprofiliranim željeznicama, zona slobodne trgovine, te još jedanput istakao poseban značaj povezivanja zemalje ЈIЕ, posebno zemaljа zapadnog Balkana, saopćeno je.