Vijeće naroda i Skupština RS-a
0

Solidarisanje s odlukom o smanjenju plata

FENA
Vijeće naroda i Narodna skupština RS-a solidarizirat će se sa zaključkom Vlade RS-a o smanjenju plata za 10 posto, ali iz tih institucija napominju da se prvo moraju donijeti izmjene zakona koji regulišu plate državnih službenika.

Predsjednici ovih institucija Dževad Osmančević i Igor Radojičić napomenuli su da o platama u Vijeću i Skupštini odlučuje Administrativna komisija, koja će morati uzeti u obzir zaključke Vlade, ali da se njime ne može promijeniti plata državnom službeniku, već izmjenom i dopunom zakona.

Radojičić je dodao da ti zaključci direktno ne obavezuju Skupštinu, ali će sigurno biti potrebe da ih Administrativna komisija razmotri.

On smatra da je očekivati da naredna godina bude u finansijskom i ekonomskom smislu teža godina i u RS-u, prije svega zbog globalne ekonomske krize koja će na određeni način dotaći i ove prostore.

"Očekivati je finansijske poteškoće koje će se moći ogledati kako u smanjenju investicija, tako i u povećanju kamata, a može se desiti, posebno kod stranih kompanija, da dođe do smanjenja broja radnika zbog globalne ekonomske krize, posebno u pojedinim granama“, rekao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Stoga će, dodao je, u RS-u biti potrebno voditi jednu racionalnu politiku.

Napomenuo je i da se Nacrt budžeta za narednu godinu već nalazi u skupštinskoj proceduri i bit će razmatran naredne sedmice, predviđa povećanje budžetskog okvira u odnosu na ovogodišnji rebalanas za šest posto i uglavnom zadržavanje ili smanjenje izdvajanja koja se odnose na javnu potrošnju.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a je potvrdio spremnost te institucije da se, ukoliko budu usvojena potrebna zakonska rješenja, umanje plate i u toj instituciji.

Osmančević je dodao da RS nije politički i ekonomski snažna da može da bude intertna na globalnu ekonomsku krizu.

Naveo je i da Vijeće naroda racionalno troši dodijeljena budžetska sredstva.

Podsjećamo, Vlada RS-a je u četvrtak odlučila da će plata premijera RS-a i drugih vladinih službenika biti umanjena za 10 posto počevši od ovog mjeseca, te 2009. godinu proglasila - godinom štednje.

Entitetska vlada je zadužila sva ministarstva, republičke uprave i republičke upravne organizacije koji ostvaruju plate u skladu sa Zakonom o plaćama u upravi RS-a, da od novembra ove godine izvrše umanjenje plata za 10 posto.

Plate zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju od 1. septembra iduće godine bit će povećane za pet posto, dok će svim ostalim budžetskim korisnicima u narednoj godini plate biti zamrznute, dakle bez povećanja.

Također, svi budžetski korisnici zaduženi su da u prva tri kvartala izvrše uštedu od jedan posto sredstava u odnosu na odobreni budžetski okvir da bi se ta sredstva u četvrtom kvartalu usmjerila u socijalnu sferu.Vlada RS-a preporučila je i menadžmentima javnih preduzeća da u skladu sa spomenutim donesu odluke o umanjenju plata u svojim preduzećima.