BiH
0

Solana: Vojno prisustvo EU u BiH sve dok bude potrebno

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je danas u sjedištu EU da ne vjeruje u špekulacije o podjeli Kosova ili ozbiljnijem zaoštavanju odnosa u regionu.

„EULEX misija je došla na Kosovo da bi bila razmještena na cijeloj teritoriji”, izavio je Solana i dodao da su odnosi sa Srbijom uprkos svemu, “općenito dobri”.

Irazio je uvjerenje da će se Srbija ipak uskoro zaputiti ka evropskoj perspektivi, a na tom putu su joj vrata širom otvorena, rekao je Solana nakon zajedničkog sastanka Političko-sigurnosnog odbora EU i Vijeća NATO-a održanog u sjedištu ministarskog vijeća Evropske unije.

Solana je izjavio da je saradnja EU i NATO-a na Balkanu primjerna i da nema razloga da tako ne bude i na kosovskom pitanju. “Svi moramo djelovati odgovorno, tako da saradnja s međunarodnim predstavnicima na Kosovu može biti svima samo od koristi za sigurnost regiona”, izjavio je Solana.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je na zajedničkoj konferenciji za novinare ponovio da je KFOR na Kosovu raspoređen na temelju rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i da će tamo i ostati "s jedinim zadatkom da zaštiti sve građane Kosova, gdje god oni bili i bez obzira kojem narodu pripadali i da li su na Kosovu većina ili manjina”, izjavio je Scheffer.

Uz ocjenu da Srbija ima vrlo važnu ulogu u regionu i da zapadni saveznici razumiju njene “frustracije” zbog Kosova, generalni sekretar NATO-a je naglasio da zapadni saveznici žele maksimalno iskoristiti saradnju sa Srbijom kroz Partnerstvo za mir kako bi joj pomogli da prevlada situaciju nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Govoreći o BiH, Solana je potvrdio da se tokom zajedničkog EU-NATO sastanka najviše govorilo o policijskoj reformi i budućosti ureda OHR-a, odnosno njegovoj transfomaciji u ured specijalnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je nadu da će se politički lideri uskoro uspjeti dogovoriti se o glavnim principima reforme policije, od čega, kako je naglasio, isključivo zavisi i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je “uvjetno”parafiran početkom decembra prošle godine.

Komentirajući mogući utjecaj kosovskih dešavanja na Bosnu i Hercegovinu, Solana je rekao da je u BiH situacija “pod kontrolom” i da se u Bruxellesu ne očekuje nepovoljan razvoj događaja.

Ponovio je stavove EU od pošlog ponedjeljka po kojima “uvjeti za zaključivanje operacije Altea u BiH još nisu ispunjeni” i da će EU održati vojno prisustvo u BiH sve dok to bude potrebno.

O situaciji u zemlji i euroatlantskoj perspektivi BiH, detaljna rasprava će biti vođena i na Upravnom odboru međunarodnog vijeća za provedbu Dejtonskog sporazuma, koje zasjeda u utorak i srijedu u Bruxellesu.