BiH
0

Solana: Transformacija OHR-a ka specijalnom uredu EU-a je moguća

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da "napredak u reformi bh. policije treba pozdraviti, jer su time otklonjene sve zapreke skorom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i BiH, što će biti formalno obavljeno na zasjedanju ministara vanjskih poslova 16. juna u Luxembourgu".

Solana je ovo izjavio nakon zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara odbane EU-a na kojem je, kako Deutsche Welle saznaje iz dobro obaviještenih izvora bliskih Ministarskom vijeću, Solana izrazio “vrlo pozitivnu ocjenu o najnovijem razvoju događaja u BiH”.

Solana je također izjavio da bi transformacija ureda OHR-a u ured Specijalnog predstavnika EU-a (EUSR) u BiH “mogla biti moguća ako se uskoro pokaže da je sveobuhvatno evropsko prisustvo u BiH, koje je u stalnoj evoluciji, dovoljno”.

U okviru Evropskog vijeća za opće i međunarodne poslove, u ponedjeljak u Bruxellesu zasjedaju ministri vanjskih poslova, odbrane i razvoja zemalja članica EU-a kako bi razmotrili najaktuelnija pitanja u vezi s kriznim žarištima, situaciju na Balkanu – posebno u postizbornoj Srbiji i na Kosovu, kako bi utvrdili strategiju uoči predstojećeg samita EU-Rusija i drugim “važnim pitanjima globalnog značaja.”

Pred šefovima diplomatije je također priprema zaključka za predstojeći samit EU-a koji je zakazan za 19. i 20. juni u Bruxellesu na kojem će glavne teme biti proces ratifikacije i provedbe novog reformskog ugovora o Uniji koji je s prošlosedmičnom ratifikacijom u Njemačkoj prihvatilo već više od polovine članica Unije.

Na dnevnom redu i aktualne teme iz područja pravosuđa i unutrašnjih poslova, zatim stalni rast cijena hrane, ekonomske, socijalne i ekološke teme, te zapadni Balkan, s posebnim osvrtom ponovo na situaciju u Srbiji i na Kosovu u kontekstu realizacije ranije odluke Evropskog vijeća o razmještanju pravosudno-policijske misije EU-a - Eulex.

Raspoređivanje ove misije ranije je bilo isplanirano za 15. juni, ali imajući u vidu da dogovor o preuzimanju mandata od Ujedinjenih naroda još uvijek nije postignut, sve je više nagovještaja da bi evropski lideri mogli donijeti odluku o odgađanju raspoređivanja ove misije za dva-tri mjeseca.

O ovim i drugim pitanjima slovenski šef diplomatije Dimitrij Rupel je, u ulozi predsjedavajućeg Vijeća ministara, u ponedjeljak popodne razgovarao i sa srbijanskim ministrom Vukom Jeremićem, a kasnije večeras predviđen je i susret Solana – Jeremić.

Ministri odbrane zemalja članica EU-a, koji se sastaju dva puta godišnje, razgovaraju o razvoju vojnih kapaciteta i vojnim operacijama EU-a u BiH (Althea) i u Africi.