BiH
0

Solana pozvao na ispitivanje neregularnosti na izborima u Albaniji

NINA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana zatražio je da budu ispitana izvješća o neregularnostima na parlamentarnim izborima u Albaniji, održanim u nedjelju.

«Moraju se ispitati propusti kako do njih ne bi došlo u budućnosti», poručio je u saopćenju visoki predstavnik Solana.

Službeni rezultati izbora nisu još nisu dostupni javnosti, a prema neslužbenim rezultatima središnje izborne komisije oporbena Demokratska partija bivšeg predsjednika Salia Berishe vodi na osnovu preliminarnih rezultata na 248 od ukupno 4.763 glasačkih mjesta, ili pet posto od ukupnog broja.

Demokratska stranka i njezini koalicijski partneri vode s oko 45 posto ispred Socijalističke stranke sadašnjeg premijera Fatosa Nanoa i njezinih saveznica koji su ostvarili oko 30 posto.

Socijalistički pokret za integraciju bivšeg premijera Ilira Mete, koji se odcijepio od Socijalističke stranke, slijedi s osam posto, pa bi mogao biti ključan u eventualnom formiranju koalicijske vlade.

Središnje izborno povjerenstvo je saopćilo da, zbog «kompliciranog» izbornog zakona, prebrojavanje glasova sporo napreduje i da vjerojatno neće biti okončano do danas.

Solana je apelirao na sve demokratske snage u Albaniji da rade zajedno, kako bi bilo osigurano da nova vlada bude formirana po jasnim i čvrstim evropskim pravilima, na brz i demokratski način.

Predstavnici Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS), saopćili su, također, da su «izbori u Albaniji, samo djelomično ispunili međunarodne zahtjeve i standarde demokratskih izbora».

OESS je pohvalio članove središnje izborne komisije za «profesionalno» obavljanje posla, ali je upozorio da «država, lokalne vlasti i glavne političke stranke još uvijek moraju pokazati političku volju koja bi bila ravna njihovoj odgovornosti za izborni proces».

«Izborni sustav ostaje otvoren za zloporabe. Namjerno nepotpune glasačke liste razočarale su glasače», kazala je dužnosnica promatračke misije OESS-a Doris Pack na konferenciji za novinare.

U izvješću je OESS pozvao albanske vlasti i političke stranke da «bez odlaganja» nastave reforme o izbornom zakonu.

Glasanje je proteklo u uglavnom mirnoj atmosferi, ali je nekoliko incidenata pokvarilo opći utisak, uključujući ubistvo jednog člana izbornog povjerenstva, navedeno je u izvješću OESS-a.

Izvješće OESS je u potpunoj suprotnosti s optimističkim očekivanjima albanskog predsjednika Alfreda Mojsijua, koji je u nedjelju navečer izjavio da će izbori biti most koji će Albaniju približiti EU i NATO-u.

Premijer Nano je pak kazao da je Albanija «ispunila standarde slobodnih i fer izbora» i izrazio optimizam da će vrlo brzo doći do uključenja njegove zemlje u euroatlantske integracije.