BiH
0

Solana pozdravio napredak koji je BiH postigla u ustavnim reformama

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozdravio je danas napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u ustavnim reformama, saopćeno je iz Solaninog ureda.

"Pozdravljam napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u ustavnim reformama. Nakon višemjesečnih pregovora, paket mjera sa širokom stranačkom podrškom proslijeđen je parlamentu. Ovi amandmani predstavljaju važan prvi korak kako bi se osiguralo da centralne institucije zemlje efikasnije funkcioniraju u ispunjavanju evropskih standarda”, izjavio je visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Solana je izjavio da bosanskohercegovački parlamentarci ove sedmice imaju priliku uputiti pozitivan signal Evropi da je Bosna i Hercegovina spremna i sposobna sama provesti reformu.

“Ovo je samo prvi korak u dugom procesu. Razgovori o ustavnoj reformi će biti nastavljeni nakon oktobarskih izbora», zaključio je predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.