BiH
0

Solana ne očekuje "velike prodore" u pregovorima s Iranom

FENA
Vanjskopolitički šef Evropske unije Javier Solana izjavio je kako ne očekuje "velike prodore" u razgovorima s Iranom u četvrtak oko nuklearnog programa Teherana.

Solana i šef iranskih pregovarača Ali Larijani ostvarili su napredak u srijedu na njihovim razgovorima u Ankari, koji imaju za cilj okončati spor oko iranskog programa obogaćivanja urana za koji Zapad strahuje da bi se mogao koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Nećemo biti u poziciji da napravimo velike prodore tokom ove posjete (Ankari). Nadamo se, međutim, da ćemo biti u stanju da ih nastavimo", izjavio je Solana novinarima, javio je Reuters.

Upitan da li je raspravljao s Larijanijem o kompromisu u sporu oko obogaćivanja urana, Solana je izjavio: "Raspravljali smo o brojnim stvarima."

Solana i Larijani planiraju održati zajedničku konferenciju za novinare u četvrtak i složili su se da se ponovo sastanu za dvije sedmice.

Razgovori u srijedu između Solane i Larijanija produžili su se do večere gdje su njih dvojica krenuli zajedno bez savjetnika na razgovore koji su trajali više od sat vremena.

Sjedinjene Države i ostale zapadne sile sumnjaju da Iran posjeduje tajni program nuklearnog naoružanja. Teheran tvrdi kako njegov program obogaćivanja urana isključivo ima za cilj proizvodnju energije i da je vitalan za njegovu ekonomiju.