BiH
0

Solana i Scheffer o novoj vlasti u BiH

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije Javier Solana izjavio je danas u Bruxellesu, poslije susreta s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schwarz-Schillingom, da će Unija ocjenjivati nove vlasti u BiH na osnovu rezultata u provođenju reformi i odnosa prema procesu euroatlantskih institucija.

Solana i Schwarz-Schilling su u Bruxellesu prisustovali sastanku Odbora za politiku i sigurnost EU i Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a, kojim je predsjedavao generalni sekretar Alijanse Jaap de Hoop Scheffer.

Scheffer i Solana su istakli da je na sastanku bilo riječi o dobroj saradnji NATO-a i EU-a u BiH i o političkoj situaciji nakon izbora.

[SLIKA]1[/SLIKA]

«Ocjenjivat ćemo novu vladu na osnovu odnosa sa Evropskom unijom i NATO-om u pogledu reformi i rezultata u približavanja Evropskoj uniji», izjavio je Solana.

Schwarz-Schilling je izrazio nadu da će novoizabrani lideri u Bosni i Hercegovini promijeniti predizbornu retoriku koju je EU kritikovala kao zapaljivu, te da će sada «prionuti na posao».

[SLIKA]2[/SLIKA]

«Nadam se da će pokazati da su odgovorni političari», izjavio je on.

Kako javlja Tanjug, on je rekao da je na strankama u BiH da same formiraju nove vlasti i dodao da će im Ured visokog predstavnika biti partner u tome.

«Međutim, ma kakva koalicija bila na vlasti, zadatak ostaje isti: usvojiti ustavnu reformu i provesti u djelo reformu policije», naglasio je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik je izrazio nadu da će ustavna reforma biti usvojena odmah po formiranju novih vlasti i konstituiranju novog parlamenta, a odmah zatim i reforma policije - da bi sve to dovelo do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na pitanje da li će međunarodna zajednica promijeniti plan za zatvaranje Ureda visokog predstavnika sredinom iduće godine, Schwarz-Schilling je istakao da je to pitanje koje će posljednji put biti razmatrano februara 2007.

«Dogovor je da ta ocjena u februaru iduće godine bude konačna i da tom prilikom bude odlučeno da li da se nastavi planiranje za zatvaranje OHR-a ili, pak, plan treba promijeniti», naglasio je on i dodao će izvještaj zavisiti i od toga «kako će se odvijati politički proces u BiH nakon izbora».

Schwarz-Schilling je pozvao vlasti u Republici Srpskoj da «preuzme odgovornost za čitavu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo da brani i štiti jedan entitet, jer će to biti pozitivan signal» stranim investitorima.

Odgovarajući na pitanje koje se odnosilo na mogućnost ulaska BiH u program Partnerstvo za mir NATO-a, Schwarz-Schilling je istakao da na narednom samitu Alijanse u Rigi, krajem novembra, «neće biti specijalne pozivnice», ali da uvjeti ostaju isti - saradnja s Haškim tribunalom i ispunjenje zadataka u provođenju reforme.

Schwarz-Schilling je, istovremeno, demantirao navode medija da je na posljednjem sastanku ministara odbrane EU u Finskoj prošle sedmice došlo do dogovora o smanjenju trupa u BiH.

«To pitanje nije na dnevnom redu», izjavio je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik će i sutra boraviti u Bruxellesu, kada će se obratiti poslanicima Vanjskopolitičkog odbora u Evropskom parlamentu.