BiH
0

Solana i Rehn pozdravili hapšenje Zdravka Tolimira

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozdravili su u petak hapšenje generala Zdravka Tolimira i zatražili odlučnu akciju koja radi hapšenja preostalih optuženika, prije svega Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Solana je naglasio da se radi o "prvom hapšenju vezanom za Haški tribunal (ICTY) koji je ostvarila policija Republike srpske".

On je pozvao "sve odgovorne vlasti da preuzmu odlučujuću akciju kako bi preostali optuženici, prije svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić, bili brzo izvedeni pred lice pravde".

Visoki predstavnik je podsjetio da je ostvarenje pune saradnje s ICTY-em međunarodna obaveza koja mora biti ispunjena, saopćeno je iz Solanina ureda.

"Evropska unija je opredijeljena za nastavak podrške naporima ICTY-a, uključujući napore EUFOR-a i konkretne mjere protiv onih koji sprečavaju rad Haškog tribunala", naglasio je Solana.

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn istaknuo je u saopćenju da je hapšenje Zdravka Tolimira "važan korak ka privođenju pravdi svih preostalih optuženika".

"Puna saradnja s ICTY-em je ne samo međunarodna obaveza već i ključan korak ka ostvarenju trajnog pomirenja u regiji zapadnog Balkana", istaknuo je Rehn.