BiH
1

Solaković: Klinika za vaskularnu hirurgiju vrlo uspješno radi najsloženije operativne zahvate

FENA
Na Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) vrlo uspješno se rade najsloženiji operativni zahvati iz oblasti vaskularne hirurgije, a rezultate postižu prvenstveno zahvaljući stručnim i dobro organiziranim medicinskim timovima, kvalitetnoj dijagnostici i opremi koja je uglavnom nabavljena zahvaljujući menadžmentu KCUS-a.

Na današnjoj pres-konferenciji šef Klinike prof. dr. Emir Solaković je istaknuo da je na toj klinici postignut visok nivo u pružanju medicinskih usluga koji odgovara onom u zapadnim zemljama.

Na Klinici se tako radi već oko godinu dana, a prof. dr. Solaković skromno navodi svoju djelomičnu zaslugu za to. "Ipak sve treba zahvaliti kvalitetnom, stručnom i dobro uhodanom timu koji je osposobljen za samostalan rad. Postali smo kvalitetan vaskularni centar i mislim da Kanton Sarajevo, a i BiH, mogu biti ponosni zbog toga", ističe prof. dr. Solaković.

On ističe da se na Klinici, tzv. everzivnom metodom, vrlo uspješno rade operacije kod pacijenata koji su preživjeli moždani udar ili zbrinjavanja pacijenata u slučaju kad poslije moždanog udara imaju neki neurološki deficit.

Klinika za vaskularnu hirurgiju KCUS-a ima devet ljekara raspoređenih u tri tima, a raspolaže s tri operacione sale. Prema statističkim podacima, za šest mjeseci ove godine na toj klinici je urađeno oko 240 operacija od čega je 150 vrlo složenih operacija.