BiH
61

Solak: Mnogo je namjerno uzrokovanih požara, ali spremni smo za ovo ljeto

Piše: D. B.
Ljeto je stiglo, a s njim i opasnost od požara, no, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je spremna za požarnu sezonu, tvrdi v. d. direktora Fahrudin Solak.

FUCZ je jučer održala vježbu na Bjelašnici, koja je pokazala da je sve spremno za eventualne opasnosti od požara.

"Održali smo terensku pokaznu vježbu na Bjelašnici u kojoj je učestvovalo 250 naših ljudi. Vršili smo vertikalni transport vode i gašenje požara. Vodu smo transportovali na 800 metara pomoću buradi, a iz svakog bureta smo je crpili crijevima. Osim toga, koristili smo i naprtnjače sa spremnicima za vodu. Pomogla nam je ekipa s vozilom Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, a koristili smo i naše specijalno vozilo iz Čapljine, koje je opremljeno spremnikom i pumpom. Vidjeli smo da imamo kapacitet da možemo odgovoriti u slučaju potrebe tokom požarne sezone, koju definitivno dočekujemo spremni", izjavio je Solak za portal Klix.ba.

Kada je riječ o opremi, FUCZ posjeduje određene količine. Ono što nedostaje će dobiti u donaciji, a nije isključena ni kupovina.

"Danas smo vidjeli da nešto od opreme fali. Imamo šljemove i naprtnjače, nešto od opreme je neupotrebljivo, pa je to potrebno zamijeniti. Međutim, nemamo vatrogasne čizme i odijela neophodna za gašenje požara, ali bismo trebali dobiti donaciju te vatrogasne opreme. Ako bude potrebno i kupovati, učinit ćemo to", jasan je bio Solak.

On je rekao da je većina požara rezultat ljudskog nemara, pa je apelovao na odgovorno ponašanje i poštovanje pravila i uputa. Najavio je i pojačane inspekcije protiv šumokradica.

"Građani se moraju ponašati odgovorno u prirodi. Analize su pokazale da je većina požara rezultat ljudskog nemara. Mnogo je i namjerno uzrokovanih požara. Imali smo slučajeve da gasimo požar, dok na istoj planini drugi izvlače drvo. Na tome definitivno trebamo poraditi, pojačati inspekcije i spriječiti šumokradice. Potrebno je i spriječiti i nekontrolisano čišćenje livada, jer je kod nas u praksi paljenje šiblja na kamari. Stanovništvo mora tome pristupiti oprezno i treba izbjegavati veliku vatru. Izletnici, također, moraju gasiti vatru i žar nakon provedenog dana u prirodi i vatru paliti je samo na mjestima gdje je to dozvoljeno", završio je Solak.