BiH
0

Sokolac: Planirani prihodi u visini 3.930 KM

SRNA
Sokolac
Sokolac
Na Sokocu je danas održan sastanak članova Regionalnog odbora udruženja penzionera sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije na kome je usvojen finansijski plan ovoga udruženja od maja ove do maja naredne godine sa prihodima od 3.930 KM, a rashodi bi trebali biti uravnoteženi sa prihodima.

Članovi odbora, koji pokriva 14 opština ove regije, usvojili su Program rada udruženja od maja ove do maja naredne godine u kome se navodi da će od Vlade Republike Srpske biti zatraženo izvršavanje zakonskih obaveza posebno na reviziji svih invalidskih prava u osiguranju, kao i da bude redovno usklađivan rast penzija sa rastom plata i troškova života.

Predsjedavajući Regionalnog odbora Delivoje Tošić  rekao je na sastanku da će biti upućeni zahtjevi nadležnim organima za povećanjem penzija, a biće praćena  indeksacija  i obračun penzija  po usvojenom bod sistemu .

 Prema njegovim riječima, ovo udruženje imalo je prihode od maja prošle do maja ove godine  u visini  3.550 KM, dok su rashodi bili  3.510 KM.

 On je napomenuo da država treba da bude garant redovnosti isplate i visine penzija, a  ako ne bude dovoljno sredstava u Fondu PIO država mora intrevenisti da penzije budu isplaćene  u iznosima po rješenjima.

 Tošić je istakao da treba razdvojiti penzije koje su stvorene po osnovu minulog rada od penzija koje su stvorene po osnovu beneficija jer se minuli rad plaća iz doprinosa, a država da izdvoji sredstva za beneficije koje je dala.

  Na sastanku su predloženi kandidati sa ove regije za organe  Udruženja penzionera RS za članove Upravnog odbora dva kandidata, za  Nadzorni odbor dva kandidata, kao  i  za predsjednika i potpredsjednika Skupštine ovog udruženja.