BiH
259

Šokirani uposlenici FTV-a: Ponižavajuće je postavljati pitanja o našem humanitarnom radu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Arijana Saračević Helać, Bakir Hadžiomerović i Jasminka Šipka (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više desetina članova Sindikata javnog servisa okupilo se u auli RTV doma kako bi pružili podršku svojim kolegama Bakiru Hadžiomeroviću, Arijani Saračević Helać i Jasminki Šipki.

Ovo troje uposlenika Federalne televizije su, zbog učešća u humanitarnoj emisiji BHRT-a, u okviru koje se prikupljala pomoć za područja ugrožena poplavama, pozvani da se izjasne o tome pod navodima da su prekršili pravila kuće za koju rade.

Saračević Helać je kazala kako smatra da nije prekršila etički kodeks jer se nije bavila novinarstvom, već humanitarnim radom u slobodno vrijeme.

"Meni je ovo ponižavajuće, postavljati pitanje o mom humanitarnom radu. Time se bavim 20 godina i bila sam među prvima koji su prikupljali pomoć za opkoljeni Dubrovnik. Od tada se bavim tim", rekla je Saračević Helać.

Predstavnici Sindikata kazali su kako je FTV trebala izdati saopćenje u kojem se navodi da su ponosni na svoje kolege koje su učestvovale u humanitarnoj akciji, a ne raditi ovo.

"Nekada je ovo bila zgrada slobode, danas smo došli u situaciju kada je problem učestvovati u humanitarnoj akciji. Ne mislim da je pitanje etike učestvovati u humanitarnoj akciji, pitanje etike je ako niste, a mogli ste", kazao je Hadžiomerović.

Šipka je kazala kako je doživjela mali šok kada je dobila pitanje o svom učešću u humanitarnoj akciji.

"Bila sam iznenađena, nisam mogla vjerovati. S druge strane bila je tuga. U cijelom svom radnom vijeku nikada nisam napravila prekršaj jer sam previše odgovorna", rekla Šipka.

Radnici su se nakon 15 minuta vratili na svoja radna mjesta. Poručeno je da se protiv navedenih uposlenika neće voditi disciplinski postupak.