BiH
6

Softić: Predsjedništvo SDA je uvijek usaglašeno

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako su sve odluke koje donosi Predsjedništvo ove stranke usaglašene, te da je Odluka o smjeni članova Odbora za odbranu i sigurnosnu politiku SDA donesena jednoglasno, a da je podržao i sam predsjednik stranke Sulejman Tihić.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Na zadnjoj sjednici Predsjedništva, na kojoj se dogodila smjena, bili su prisutni skoro svi članovi, osim nekoliko njih koji su imali sastanak u Banjoj Luci. Odluka je donesena jednoglasno i mislimo da je ovoliki značaj koji se pridaje smjeni Odbora nepotreban jer mi ne vidimo neki poseban značaj u ovoj Odluci. Smatram da na idućoj sjednici treba donijeti i odluku o ukidanju ovog odbora jer cijenim da je nepotreban i bolje instalirati odbor koji bi se bavio evropskim integracijama i NATO savezom", rekao je Softić te naglasio kako je ta Odluka bila usaglašena i sa predsjednikom te stranke Sulejmanom Tihićem.

Inače, na današnjoj konferenciji za novinare Softić se dotakao tri teme: Prijedloga zakona o smanjenju plaća u institucijama, ulaska BiH u NATO i evropskih integracija BiH. Istakao je kako su poslanici SDA u Parlamentu BiH podržali prijedlog zakona o visini plata u institucijama jer smatraju da je neophodno sa visina plate bude u skladu s ekonomskom situacijom.

"Mi smatramo da je potrebno da se visina plata prilagodi ekonomskoj i socijalnoj situaciji u BiH. Ako ne dođe do tog smanjenja, kadrovi SDA će sami preuzeti mjere štednje i uplaćivati određene iznose svojih primanja u posebno formiran fond za humanitarne potrebe", rekao je Softić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kada je u pitanju ulazak BiH u NATO, Softić je istakao kako u SDA smatraju da se to treba dogoditi što prije te da je vojnu imovinu, odnosno 63 lokacije trebalo davno uknjižiti.

"Prevladali su strahovi domaćih aktera i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, te se konstantno insistiralo na političkom dogovoru što je dalo prostora Miloradu Dodiku da ucjenjuje i uslovljava knjiženje 63 vojne lokacije protivno odluci Ustavnog suda BiH. To je kočenje je maska, jer pravi razlog zastoja leži u činjenici da on NATO put želi vezati za Srbiju", istakao je Softić.

Za evropske integracije Softić je kazao kako SDA kao partija očekuje da Evropska unija pokaže jedan drugačiji pristup prema BiH kako bi zemlja mogla nastaviti da brže korača prema Briselu.

"Od Evropske unije konačno očekujemo jedan drugačiji pristup prema BiH. Mi ne tražimo prečice i povlastice nego samo jedan jasan proces skrojen za BiH i fleksibilnost EU", rekao je Softić i naglasio kako se taj put ne bi trebao vezati za Dejtonski sporazum već da EU treba pomoći BiH u uklanjanju manjkavosti i drugih prepreka.

SDA