BiH
2

Softić: Popis stanovništva je statistička stvar

FENA
Safet Softić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Safet Softić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić je u izjavi Feni izrazio zadovoljstvo zbog toga što su danas objavljeni zvanični rezultati popisa stanovništva u BiH.

"Mislim da su agencije za statistiku uradile dobar posao. To je danas i na neki način kroz prezenataciju koju smo vidjeli pokazano", kazao je Softić nakon što je Agencija za statistiku BiH prezentirala zvanične rezultate popisa u našoj zemlji.

Ocijenio je da je popis za BiH, prije svega, statistička stvar, "stvar koja bi trebala biti potpuno rasterećena od politike".

Dodao je da je u BiH, nažalost, kao i mnoge druge stvari, i "popis stanovništva opterećen sa svim našim političkim kontroverzama u kojima živimo".

"Ono što smo danas mogli vidjeti jeste, ustvari, zbir statističkih podataka koji za ovu zemlju, prije svega, znače stabilnost. Znače, na neki način, legitimaciju da smo ozbiljna zemlja, da smo u stanju makar popisati ono što imamo, ako već nismo u stanju da brže razvijamo ovu zemlju, i naravno da budemo kredibilan partner Evropi i Evropskoj uniji na našem evropskom putu", naveo je Softić.

Po njegovoj ocjeni, ovo je danas "lična karta BiH".