BiH
0

Softić: BiH ostaje pri tužbi za genocid protiv Crne Gore

Dnevni avaz
Međunarodni sud pravde u Hagu je od pravnih zastupnika BiH zatražio da se izjasne da li ostaju pri tužbi za genocid i protiv Crne Gore, i nakon pozitivnog odgovora iz Sarajeva, nije bilo novih zahtjeva, kaže agent naše zemlje Sakib Softić za "Dnevni avaz."

Softić kaže da je pismo stiglo dva mjeseca nakon proglašenja nezavisnosti susjedne države. Nakon toga, krenule su špekulacije kako će BiH odustati od tužbe protiv Crne Gore. No, odgovor da BiH ne odustaje, pojašnjava Softić, otklonio je svaku mogućnost daljnjeg političkog miješanja u ovaj slučaj.

Dodaje da je zahtjev za izjašnjavanje o tužbi protiv Crne Gore iz MSP-a upućen jer u ranijoj ustavnoj povelji SCG navedeno je da u slučaju raspada te državne zajednice, međunarodno pravni subjektivitet, prava i obaveze, uključujući i članstvo u međunarodnim ugovorima, pripadaju Srbiji.

"Nesporno je da je Srbija država kontinuiteta u odnosu na tu zajednicu. Ali ja sam ih obavijestio da i pored razdvajanja, BiH ostaje pri tužbi i protiv Crne Gore, iz razloga što je u trenutku kada su se desili događaji zbog kojih je pokrenuta tužba, to bila jedna država, isto kao i u trenutku podnošenja tužbe, vođenja i okončanja rasprave," kaže Softić.

Kaže da je odgovor uputio u skladu sa pravima koja ima po statutu MSP-a. "To pitanje je upućeno meni kao pravnom zastupniku BiH, a ne bilo kakvom državnom organu. Znači, to je čisto procesno pitanje i ne može se tretirati kao političko", pojasnio je Softić.