Predstavljena publikacija
0

"Socijaldemokrati i sindikati - partnerstvom do pravde za radnike i radnice"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Promocija publikacije "Socijaldemokrati i sindikati - partnerstvom do pravde za radnike i radnice" održana je danas u prostorijama Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu.

Predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica SDP-a Besima Borić, govoreći o nastanku publikacije, podsjetila je da je u ljeto 2010. održan susret socijaldemokratskih partija i sindikata iz cijele regije "Socijaldemokrati i sindikati - partnerstvom do pravde za radnike i radnice".

"Odlučili smo izlaganja s te konferencije, pozitivan duh te konferencije, sačuvati i prezentirati javnosti u publikaciji koju danas promoviramo, s idejom da posluži kao dobro štivo i političkim i sindikalnim predstavnicima u nastojanjima da svojim aktivnostima utječu bitno na bolji ukupan socioekonomski položaj radnika i radnica danas, kao i njihovih sindikata", kazala je Borićeva.

Isto tako, dodala je, očekujemo da će iskustva i znanja iz regije zabilježena u ovoj publikaciji biti od koristi onima koji pokušavaju uspostaviti konstruktivan političko-sindikalni dijalog, odnosno svima onima koji su svjesni da socijalni dijalog i konsenzus socijalnih partnera danas nemaju alternativu.

"Publikacija sadrži nekoliko jasnih zaključaka čiji je smisao da iskažu potrebu da se i socijaldemokratske partije i sindikati moraju hrabrije i otvorenije boriti za radnička i sindikalna prava, da nema države socijalnog blagostanja bez snažnog ekonomskog razvoja, da je potrebno unapređivati socijalni dijalog i graditi povjerenje i partnerstvo, zajedno graditi prioritete i stalno se dogovarati", kazala je Borićeva, dodajući da nema nijednog govornika koji nije posebno naglasio značaj dijaloga.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Svetozar Pudarić je istaknuo da učešće na ovoj konferenciji i razgovori koji su vođeni predstavljaju jednu od rijetkih prilika "kada osjećate potpuno zadovoljstvo što se bavite politikom".

"Ne samo zato što se radi o pitanjima i o temi koja je imanentno socijaldemokratska, ne samo zato što ste okupili ljude koji za iste takve probleme imaju sličan senzibilitet i što uspijevate razmijeniti iskustva s njima, nego zato što u takvoj razmjeni iskustava dobijete od svih tih ljudi potvrdu da vaše opredjeljenje da dijalogu sa sindikatom i radnicima, koji je bio narušen dugo vremena, pristupite organizovano, sistematski i sinhronizovano, i bez opterećenja i predrasuda, doživi potpunu potvrdu", kazao je Pudarić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je kazao da sindikat treba zajedno s partnerima i na partnerskim osnovama da se bori za osnovno ljudsko pravo građana, a to je pravo na rad.

"Četrdeset i tri posto njih je nezaposleno", kazao je Bajramović, dodajući da je to neslavni rekord koji drži Bosna i Hercegovina.

Najavljujući održavanje slične konferencije početkom marta, kazao je da se nada da će i naredne konferencije i radionice doprinijeti da se ovaj neslavan broj smanjuje u korist onoga što je pozitivno, a to je da naše porodice budu zadovoljne, a onda će i sama država biti zadovoljna.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija osvrnuo se na neke od zaključaka u publikaciji.

Jedan od njih predviđa da će „socijaldemokratske vlade, a i socijaldemokratske partije u opoziciji zajedno sa sindikatima utvrđivati prioritete svoga djelovanja i kreirati vladin program da bi se osiguralo njegovo lakše provođenje“.

"Pred nama je vrijeme u kojem hoćemo da realiziramo i ovaj zaključak, dakle da prvo formiramo vlade, socijaldemokratske, i da zajedno sa sindikatima nastavimo upravo onako kako smo i počeli", kazao je Lagumdžija.