Umjetnik razočaran
0

Šoba želi premjestiti spomenik iz Sarajeva

Sarajevo-x.com
Šoba ispred "Icara" (Foto: Sarajevo-x.com)
Šoba ispred "Icara" (Foto: Sarajevo-x.com)
Bosanskohercegovački konceptualni umjetnik Nebojša Šerić Šoba, koji trenutno živi i radi u New Yorku, javno je putem svog bloga pokrenuo inciijativu za premještanje spomenika međunarodnoj zajednici, koji se nalazi u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Razlog su fotografije koje je objavio naš portal jutro nakon proslave "Dana mladosti" 25. maja u kojima se vidi kako je njegov spomenik jednostavno poslužio kao mjesto za odlaganje pivskih boca i drugog smeća.

"Odlučio sam da javno i oficijelno pokrenem inicijativu za premjestanje spomenika međunarodnoj zajednici, koji sam svojedobno uradio sa SCCA Sarajevo i koji je postavljen u gradu Sarajevu, u neki drugi grad, u neku drugu sredinu koja je spremna da taj spomenik (restauriran) prihvati", napisao je Šoba na svom blogu.

Očigledno je da Sarajevo nema interesa za evociranje uspomena na period od 1992.-1995., na patnje i gutanje smeća koje je dolazilo u grad i misteriozne konzerve koje su ljudi bili primorani da jedu jer nije bilo ničega drugog. Izgleda da je poželjno da se neke stvari zaborave i ja nemam nista protiv toga, dapače. Javnost očigledno želi da krene naprijed sa novim produktima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i EU, koji su sigurno boljeg kvaliteta i sadržaja. Odbacivanje "Ikara" kao simbola prehrane Bosanaca je zaista logična stvar, kaže Šoba.

"Građani Sarajeva, ništa ne brinite. Uskoro vam ovaj spomenik neće biti pred očima, nećete morati da na njemu ostavljate pive niti da povraćate pokraj njega, niti da u okolini odlažete kese sa smećem. Ukazaće se prazan prostor za više smeća i čak ćete moći u rupi koja će se ukazati nakon uklanjanja mramornog postolja, da se pošteno poserete", završava najnoviji post na svom blogu Nebojša Šerić Šoba.