BiH
9

SNSD tražio da se s dnevnog reda skine imenovanje Juska i Jusića

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Počela je 29. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će se parlamentarci izjasniti o imenovanju Ismira Juska za ministra komunikacija i saobraćaja BiH i Seada Jusića za zamjenika ministrice odbrane BiH.

Staša Košarac iz SNSD-a tražio je da se sa dnevnog reda skine imenovanje Juska i Jusića s obzirom na to da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je predlagač imenovanja, opravdano nije prisutan sjednici. Sa 11 glasova "za", 23 "protiv" i četiri suzdržanih ova prijedlog je odbijen.

Ako Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi prijedlog Zvizdića o imenovanju ministra i zamjenika ministra, a izvjesno je da hoće, konačno će bit popunjen saziv Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, koalicija SDA, HDZ-a BiH i Saveza za promjenu sa DF-om definitivno je prekinuta u decembru nakon smjene kadrova DF-a u Vijeću ministara BiH.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrdili su u decembru smjenu bivšeg ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića i bivšeg zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića.

Nakon što je formirana nova parlamentarna većina ulaskom SBB-a u koaliciju sa SDA, HDZ-om BiH i Savezom za promjene, SBB je prvobitno predložio Bakira Dautbašića, protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, za ministra komunikacija i saobraćaja BiH.

Dautbašić je 19. aprila ove godine Predsjedništvo stranke obavijestio da u najboljoj namjeri pravljenja što bolje političke atmosfere u BiH, odustaje od ponuđene pozicije ministra u Vijeću ministara nakon čega je SBB na ovu poziciju predložio do jučer aktuelnog ministra unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo Ismira Juska.