BiH
2

SNSD traži parlamentarnu istragu o radu UIO BiH

Anadolija
Drago Kalabić (Foto: SRNA)
Drago Kalabić (Foto: SRNA)
Zastupnici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH zatražit će otvaranje parlamentarne istrage o radu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopštio je član glavnog odbora SNSD-a Drago Kalabić. Pojasnio je da je neposredan povod za to odluka Tužilaštva BiH o blokadi imovine bivšeg direktora UIO Kemala Čauševića.

"Nedopustivo je da je nakon svega Čaušević na slobodi i da mirno ispija kafu na Baščaršiji", kazao je Kalabić, prenosi novinar agencije Anadolija.

Dodao je da SNSD zahtijeva da se utvrdi za koliko je novca UIO oštetila BiH, odnosno RS, te naglasio da je krajnje vrijeme da rukovodstvo Uprave za indirektno oporezivanje objasni šta se posljednjih godina u toj instituciji dešavalo.

"Ovo je samo dokaz da ovo nije funkcionalna BiH", podvukao je Kalabić.

U današnjem obraćanju novinarima, Kalabić je najavio da će se uskoro pred Narodnom skupštinom RS na raspravi naći analiza „koliko BiH košta Republiku Srpsku“.

Istakao je kako na državnom nivou egzistira previše ministarstva i drugih javnih ustanova, koje su , kako je rekao, "preveliko i nekorisno opterećenje za RS".

Posebno se pri tom osvrnuo na Oružane snage BiH uz tvrdnju da je njihovo finansiranje nepotreban izdatak.

"Mi iz RS smatramo da su BiH Oružane snage nepotrebne, ali za njihovo ukidanje je potreban konsenzus koji za sada ne postoji. Zato smatramo da oni koji zagovaranju potrebu za Oružanim snagama moraju i da ih finansiraju. Mi svoj novac za to ne damo", zaključio je Kalabić.