BiH
0

SNSD traži da se Dejtonski ustav nađe na potvrđivanju u državnom parlamentu

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će njegova stranka inicirati da se u državnom parlamentu nađe na potvrdi Ustav BiH proizašao iz Daytona.

"To bi bio prvi znak normalizacije odnosa", kazao je Dodik podsjetivši da BiH nikada u svojim nadležnijm organima nije potvrdila svoj Ustav i Daytonski sporazum.

Tada će se, kako je naveo, vidjeti ko jeste, ako nije za ovu dejtonsku BiH i za RS u njoj.

Dodik je izjavio novinarima u Banjoj Luci i da je danas poslao pismo svim parlamentarcima Evropskog parlamenta u kojem traži "zaštitu elementrane demokratije u BiH, koja je ugrožena namjerama da se sa mjesta van parlamenta reguliraju parlamentarne procedure".

Dodik je uvjeren da će evropski parlamentarci imati sluha za ovo pitanje kako bi konačno dali šansu BiH koja, naveo je, sa vladavinom OHR-a nema nikakve šanse.

Ponovio je da je novonastala kriza u BiH uzrokovana mjerama visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koji nije bio u prilici da zbog kratkog vremana, sagleda sve stvari u BiH i da iza njegovih posljednih odluka stoji jedna "uporna grupa kvazi stručnjaka u OHR-u i oko njega koja nameće takve mjere".

Iznio je i stav da svi u BiH treba da u narednom periodu nađu rješenje za normalizaciju novonastalog stanja i da RS želi da da doprinos tome.

Dodik je naveo da predstavnici njegove stranke pokušavaju da nađu rješenje situacije oko protokola oba doma Parlamentarne skupštine, ali da će, ukoliko se ostane pri nametanju i tog pitanja od visokog predstavnika, poslanici SNSD-a u Parlamentu BiH otići u opoziciju.