Na sjednici u Atini
0

SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale

FENA
Članovi Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović i Damir Mašić borave u Atini gdje se održava sjednica Vijeća Socijalističke internacionale (SI), najveće i najsnažnije svjetske asocijacije političkih partija, čiji je SDPBiH punopravni član.

Dominantne teme ovog zasjedanja Vijeća SI bile su ekonomska kriza u Grčkoj, politička kriza u arapskom svijetu, kao i pozicija socijaldemokrata kada je u pitanju nuklearna energija, ali i obnovljivi izvori energije.

Značajno vrijeme ovog zasjedanja Vijeća SI je posvećeno i reformama u samom radu Internacionale. To se, pored drugih stvari, odnosi i na pitanje socijaldemokratske vjerodostojnosti pojedinih članica SI. Tim povodom, Etički komitet SI je dao niz preporuka, između kojih je i preporuka za suspenziju SNSD-a, a koju je Vijeća SI i usvojilo.

Maurice Braud, predsjednik Etičkog komiteta SI, u svom obraćanju Vijeću SI je istakao da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke. Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije.

Delegacija SDP-a je tokom trajanja Vijeća SI imala niz bilateralnih susreta sa delegacijama socijaldemokratskih partija iz okruženja, Evrope i drugih dijelova svijeta. Na ovim susretima data je puna podrška radu SDP-ovih vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, kao i principima na kojim SDP želi učestvovati u formiranju vlasti na državnom nivou, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.