BiH
0

SNSD predao Narodnoj skupštini inicijativu za smjenu Vlade RS-a

FENA
Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uručio je danas predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske inicijativu za sazivanje posebne sjednice parlamenta na kojoj bi bila jedna tačka dnevnog reda - izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a Krstan Simić izjavio je novinarima da je inicijativa pokrenuta uz potrebnu podršku, kako je naveo, dovoljnog broja potpisa poslanika.

Klub SNSD-a je također uputio i inicijativu predsjedniku RS-a Draganu Čaviću da ocijeni da li je došlo do krize u funkcioniranju Vlade i da "pozove premijera Peru Bukejlovića da podnese ostavku u Ustavom predviđenoj proceduri".

Istaknuo je da SNSD očekuje da se postupi po ovom proceduri i da će vrlo brzo doći do određenih odluka koje će pokazati da li je SNSD u pravu ili nije, iako vjeruje da jeste.

"Procedura je sama po sebi dosta hitna. Sazivanje posebne sjedncie je poslovnički regulirano i predsjednik entitetskog parlamenta ne može odlučivati hoće li ili neće zakazati sjednicu", rekao je Simić, navodeći da se u narednih petnestak dana mora "imati rasplet cjelokupne situacije".

On nije želio da govori čiju sve poslaničku podršku ima SNSD-ova inicijativa, navodeći da imaju dovoljno potpisa da pokrenu inicijativu za smjenu Pere Bukejlovića i njegovog kabineta, a da će se kasnije razgovarati o formiranju nove vlade.

Izrazio je uvjerenje da Stojičić neće "odlugovlačiti sa inicijativom jer bi to moglo imati i štetne posljedice po rad parlamenta".