Žele posebnu sjednicu
77

SNSD povlači s dnevnog reda tačku o smjeni Lagumdžije

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanici SNSD-a zatražit će danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povlačenje sa dnevnog reda tačke koja se odnosi na njihovu inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, potvrdio je Srni poslanik SNSD-a Lazar Prodanović.

"Razlog za to jeste obimnost dnevnog reda, ali i činjenica da nije ispoštovana procedura predviđena Poslovnikom. U vezi sa ovom tačkom dnevnog reda dat ćemo dodatno obrazloženje", rekao je Prodanović.

On je podsjetio da SNSD zastupa stav da se o ovoj smjeni treba raspravljati na posebnoj sjednici parlamenta.

O SNSD-ovoj inicijativi za Lagumdžijinu smjenu trebalo je da bude raspravljano na sjednici koja je bila zakazana za 27. septembar, ali je ona odgođena zbog Lagumdžijinog puta u New York.

Sjednica koja je bila zakazana za 5. oktobar odgođena je nakon što su poslanici klubova SNSD-a i SDS-a obavijestili predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božu Ljubića da nisu u mogućnosti da prisustvuju sjednici jer je zakazana bez dnevnog reda i u predvečerje lokalnih izbora u BiH.

U obrazloženju inicijative navedeno je da je Lagumdžija prekršio Ustav i zakone BiH kada je Stalnoj misiji BiH pri UN izdao instrukciju da glasa za rezoluciju o Siriji u Generalnoj skupštini UN, iako o tome Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav.

Na dnevni red današnje sjednice uvršten je i drugi krug glasanja o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića, koju je zatražio Klub poslanika SDA.

Pred poslanicima bi danas trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.