Raffi Gregorian
0

"SNSD onemogućava zatvaranje supervizije za Brčko"

FENA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Upravni odbor PIC-a sa zabrinutošću je primio k znanju procjenu supervizora za Brčko Raffija Gregoriana u vezi s razlozima koji sprečavaju okončanje Konačne arbitražne odluke o Brčkom.

Na konferenciji za novinare upriličenoj po završetku zasjedanja UO PIC-a Gregorian je istakao da Vlada RS-a sa SNSD-om na čelu već treći put u posljednje vrijeme onemogućava zatvaranje supervizije za Brčko.

Vlada RS-a je, tvrdi Gregorian, odbila da u Službenom glasniku RS-a objavi zakon i dopune koje je nametnuo visoki predstavnik.

"SNSD želi preuzeti kontrolu nad Elektrodistribucijom Brčko Distrikta", kazao je Gregorian te dodao da je na sve moguće načine nastojao riješiti ovaj problem "udovoljavajući Vladi RS-a svaku besmislicu koju su tražili".

Sada već, tvrdi Gregorian, na djelu imamo ozbiljan čin nepoštivanja Arbitražne odluke za Brčko.

"Vlada RS-a i SNSD na sve načine onemogućavaju kreiranje aranžmana između Elektrodistribucije RS-a i Elektrodistribucije BiH o snabdijevanju Brčkog te opstruiraju integriranje Brčko Distrikta u državnu mrežu elektrodistribucije", smatra Gregorian.

Zamjenik visokog predstavnika za ovu situaciju krivi i predsjedavajućeg Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) Vladimira Dokića, koga optužuje za izazivanje finansijske štete po Distrikt Brčko tvrdeći da Elektroprivreda RS-a građanima Brčko Distrikta naplaćuje višu cijenu struje nego ostalim građanima RS-a.

"Tražit ću podizanje krivične prijave protiv Dokića jer je spriječio određivanje tarife za Brčko", kazao je Gregorian.

Gregorian je potpisao uredbu kojom nalaže korištenje sredstava fondova iz sukcesije bivše SFRJ kako bi pomogao da se prevaziđe odnosno ne osjeti toliko razlika u cijeni električne energije.

Dodao je da je jasno da SNSD nema namjeru ispoštovati preostale obaveze prema arbitražnoj odluci, već da vjerovatno "čeka novog supervizora".

"Neka im bude", dodao je Gregorian, kazavši da ima namjeru uložiti žalbu Arbitražnom tribunalu.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko dodao je da UO PIC-a jednoglasno podržava Gregorianove odluke.

"Upravo oni koji javno govore da žele okončanje supervizije za Brčko to onemogućavaju", zaključio je Inzko.

UO PIC-a je po ovom pitanju zaključio da je potrebno hitno ispuniti preostalu obavezu da se Zakon o električnoj energiji RS-a u potpunosti uskladi s neophodnim uslovima kako bi supervizor za Brčko mogao obavijestiti Arbitražno vijeće da su entiteti ispunili obaveze koje imaju u sladu s Konačnom odlukom.