BiH
0

SNSD: Održati dostignuti nivo prava pacijenata

SRNA
SNSD će se zalagati za održanje dostignutih nivoa prava pacijenata i plata zaposlenih u zdravstvu, kao i nalaženje novih izvora finansiranja zdravstvene zaštite, izjavila je kandidatkinja ove stranke za Predstavnički dom parlamenta BiH u Izbornoj jedinici jedan Snježana Novaković- Bursać.

Ona je rekla na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da SNSD ne planira da odustane od principa jednakosti, solidarnosti i uzajamnosti kao osnovnih u zdravstvu.

Bursaćeva je navela da se 90 posto finansiranja zdravstvenog sistema zasniva na prihodima iz obaveznog zdravstvenog osigruranja, što, kako kaže, nije dovoljno za pokriće stvarnih potreba, zbog čega je potrebno obezbijediti dodatne izbore putem akciza na luksuzne proizvode i duhan.

"Ako uzmemo u obzir da Republika Srpska izdvaja najmanje sredstava po glavi stanovnika za zdravstvenu zaštitu od 200 eura, rezultati nisu uopšte loši, što je potvrdio i izvještaj Svjetske banke", rekla je Bursaćeva.

Ona je navela da je zdravstveni sistem funkcionisao u situaciji tokom i nakon katastrofalnih poplava u Srpskoj, pri čemu ni jedan teški bolesnik nije ostao nezbrinut, niti je došlo do epidemije zaraznih bolesti.

Kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice tri Gordana Tešanović rekla je da je u posljednjih osam godina u Banjoj Luci izvršena sanacija postojećih i izgradnja novih objekata zdravstvene zaštite, te da je mreža ambulanti porodične medicine proširena i sada obuhvata 33 mjesne zajednice.

Ona je dodala da je broj zdravstvenih usluga povećan, a prava osiguranika od 2007. godine kontinuirano rasla i nisu redukovana.

"Procenat neosiguranog stanovništva sveden je sa 40 posto 2005. godine na 15 posto. Važno je reći da u ovom procentu nema djece, trudnica i starih lica", rekla je Tešanovićeva i dodala da su proširena i prava neosiguranih lica.

Ona je precizirala da je broj lijekova koji se izdaju na recept povećan za 85 posto, dok su plate zdravstvenih radnika povećane za 120 posto i redovno se isplaćuju.

Tešanovićeva je najavila proširenje ambulanti primarne zdravstvene zaštite i izgradnju novih u banjalučkim mjesnim zajednicama Bočac i Borkovići u naredna dva do tri mjeseca.