Drago Kalabić
0

"SNSD neće dozvoliti da se od Parlamenta pravi cirkus"

SRNA
Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić izjavio je Srni da su incidenti u parlamentu BiH prevršili svaku mjeru i da je SNSD već nekoliko puta upozoravao da se od zgrade parlamenta pravi cirkus i ugrožava bezbjednost kako poslanika, tako i samog rada.

"Sigurno je da nećemo dozvoliti nikakva poniženja i da se po hodnicima parlamenta u vrijeme zasjedanja dešavaju nama nimalo naklonjene sesije i slične stvari kao što je bio slučaj sa unošenjem krvavih mapa", rekao je Kalabić.

On je istakao da SNSD ima informacije da iza svega stoji jedna bošnjačka politička partija, kao i da se sprema još gori scenario. 

"Upad invalida je organizovan, posebno sa uvredama upućenim na račun nas poslanika, iako mi nemamo nikakve veze sa njihovim problemom", rekao je Kalabić i dodao da će SNSD "donijeti odluku o svom odnosu prema sutrašnjem nastavku sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH".

Predstavnici udruženja lica sa invaliditetom iz BiH već četvrti dan protestuju u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu tražeći od vlasti BiH da hitno ratifikuju Konvenciju UN o pravima invalidnih lica. 

Ukoliko parlament BiH sutra ne odobri ratifikaciju Konvencije UN o pravima invalidnih lica, oni najavljuju da će radikalizovati borbu za svoja prava i pozvati sve invalide i penzionere da im se pridruže.

Ministara za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović potpisao je 30. jula Konvenciju UN o pravima invalidnih lica, a tek je 20. oktobra uputio Ministarstvu inostranih poslova da je pripremi za ratifikaciju, iako je, prema zakonu, rok za pokretanje procedure za ratifikaciju 15 dana od potpisivanja Konvencije.
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić zbog toga je zatražio razrješenje ministra Halilovića.