CIK BiH
0

SNSD kažnjen sa 2.500 KM

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluke o sankcioniranju predsjednika i člana biračkog odbora na biračkom mjestu 173A022B u Čapljini Blaža Falaka i Sulejmana Džaferovića zbog počinjenih nepravilnosti na biračkom mjestu.

Iz CIK-a je saopćeno da im je izrečena sankcija zabrane angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine te novčane kazne i to za Falaka 800 i za Džaferovića 200 KM.

Na ovaj način CIKBiH je krenuo u postupak sankcioniranja članova biračkih odbora koji su bili angažirani na biračkim mjestima na općim izborima 2010., saopćeno je iz Komisije.

Razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, CIK je donio odluku kojom je Ibrahimu Imamoviću izrečena sankcija nepodobnosti kandidiranja za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine, jer je istovremeno obavljao dužnost poslanika u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona i funkciju člana Nadzornog odbora preduzeća "Tvornica alata Goražde“.

Ovo preduzeće je u 2009. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Na osnovu ranije objavljenog izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja Saveza nezavisnih socijaldemokrata - SNSD - Milorad Dodik za 2008., CIKBiH je danas tom političkom subjektu izrekao kaznu od 2.500 KM zbog kršenja pojedinih normi Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Nakon razmatranja Izvještaja o provedenom postupku posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kantona Sarajevo, Komisija je konstatirala da su izabrani delegati:

Iz reda Bošnjaka Hanka Vajzović - Kandidatska lista političke stranke SDP, Amir Zukić - Kandidatska lista političke stranke SDA, Dževad Rađo - Kandidatska lista poslanika Dževada Rađe.

Iz reda Srba Mirjana Malić - Kandidatska lista političke stranke SDP, Branislav Crnogorac - Kandidatska lista političke stranke SDP, Mira Jurić - Kandidatska lista političke stranke SDP, Predrag Kojović - Kandidatska lista poslanika Predraga Kojovića.

Iz reda Hrvata izabran je Ivan Brigić - Kandidatska lista političke stranke SDP, a iz reda ostalih naroda Segmedina Srna - Bajramović - Kandidatska lista političke stranke SDP-a.

Kandidatska lista političke stranke SDP, te kandidatske liste poslanika Damira Čardžića i poslanika Edesa Radeljaša, za dodjelu drugog mandata iz reda ostalih, dobile su isti količnik, te će se taj mandat dodijeliti žrijebanjem koje će biti održano sutra u 12 sati u prostorijama CIK-a.

Postupku žrijebanja mogu prisustvovati svi podnosioci kandidatskih listi i sve zainteresirane osobe.

CIKBiH danas je okončao postupak ovjere kandidatskih listi za izbor delegata iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kako je saopćeno, 6. decembra je ovjereno šest kandidatskih listi na kojima se nalaze 22 kandidata, dok su danas ovjerene dodatne četiri kandidatske liste na kojima se nalazi sedam kandidata, koje su dostavljene naknadno.

Riječ je o Kandidatskoj listi iz reda Bošnjaka - I kandidatska lista Samira Bajrića - Asim Čajlaković, te II kandidatska lista Asima Čajlakovića - Samir Bajrić.

Ovjerena je i III kandidatska lista SDA - Stranke demokratske akcije - Almedin Aliefendić, Miralem Galijašević, te Ibrahim Plančić, kao i Kandidatska lista iz reda Hrvata - I. kandidatska lista Ive Tadića - Ivo Tadić i Pero Mamić.