BiH
19

SNSD i SDS u završnim pregovorima o zajedničkom kandidatu za načelnika Srebrenice

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik RS-a Milorad Dodik apelovao je jučer na sve srpske političke partije da se okupe oko jednog kandidata za načelnika Opštine Srebrenica da bi na ovu funkciju bio izabran Srbin. Razgovori SDS i SNSD u Srebrenici već su započeli, a iz obje stranke kažu da će učiniti sve da se postigne dogovor.

Ćamil Duraković, sadašnji načelnik Srebrenice, ponovo će biti kandidat za načelnika, pri čemu su sve probosanske stranke najavile podršku ovom zajedničkom kandidatu.

S druge strane, vrlo je moguće da će i srpske političke stranke predložiti zajedničkog kandidata.

Momčilo Cvjetinović, šef SDS-a u Srebrenici, kaže za Klix.ba da su razgovori na lokalnom nivou počeli i da se nalaze u završnoj fazi.

"Mi smo napravili određene kriterije i očekujemo da će ih druge stranke poštovati. Prvi kriterij je da taj kandidat živi na području Srebrenice, da nije fiktivno prijavljen. Drugi kriterij je da se nije ogriješio o srpske nacionalne interese kako to sada čine predstavnici SNSD-a u Srebrenici", kaže Cvjetinović.

On pojašnjava da je poželjno da zajednički kandidat nije član SDS-a ili SNSD-a, odnosno da bude nestranačka ličnost.

Cvjetinović dodaje i da se već razgovaralo o nekim imenima, ali da u ovom trenutku ne želi iznositi u javnost o kome je riječ.

"Što se tiče srpskih političkih predstavnika, definitivna je odluka da se ide sa zajedničkim kandidatom. Svi odbori su se izjašnjavali i to su prihvatili. Prvo su se izjašnjavale stranke u okviru koalicije Saveza za promjene, a potom i u okviru koalicije okupljene oko SNSD-a. Tu nema dvojbe i jedino ostaje pitanje da li će neki međunarodni krugovi, uz pomoć nekih vjerskih krugova, naći nekog nezavisnog kandidata", dodaje Cvjetinović.

Radomir Pavlović, šef srebreničkog SNSD-a, za Klix.ba kaže da konačna odluka još uvijek nije donesena.

"Imamo preporuku predsjednika RS-a i dogovorili smo se da radimo u dva tabora, jedan je Savez za promjene, a drugi je koalicija oko SNSD-a. Kada usaglasimo ta imena, onda ćemo sjeti i pokušati da se usaglasimo o zajedničkom kandidatu", kaže Pavlović.

On je potvrdio da je već održano više sastanaka na lokalnom nivou, ali da je prerano govoriti kako će se pregovori okončati.

Pavlović je skeptičan o mogućem dogovoru o nezavisnom kandidatu, ali još jednog naglašava da pregovori traju i da je prerano donositi zaključke.