BiH
0

SNSD i SDS traže "ukidanje" Suda i Tužilaštva BiH

FENA
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) uputit će zajedničku inicijativu parlamentu BiH "za ukidanje" Suda i Tužilaštva BiH, tražit će i da se „onemogući“ rad stranih sudija i tužilaca u tim pravosudnim institucijama, kao i da se proglase nepoželjnim u BiH.

Uputit će, tvrde, dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH da strane sudije i tužioce "proglase personama non grata u BiH“.

"U roku od tri do pet narednih dana zajednički ćemo predložiti parlamentu BiH zakon o ukidanju zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH“, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka s predstavnicima SDS-a, koje je predvodio Mladen Bosić nakon kojeg su ponovili neslaganje i nezadovoljstvo zbog obustavljanja istrage u "predmetu Dobrovoljačka“, uz tvrdnju da je to "duboko“ politička odluka.

Dodik je iznio stav da te pravosudne institucije treba vratiti u ustavne okvire i kroz strukturalni dijalog odrediti pozicije vezano za pravosuđe.

Tvrdi i da ostaju pri strukturalnom dijalogu te da najava da će tražiti ukidanje Suda i Tužilaštva BiH ne ugrožava taj proces.

Najavljuje i da će osnažit sudove i tužilaštva u RS u pogledu procesuiranja ratnih zločina.

"Ono što je urađeno vezano za 'Dobrovoljačku' je poniženje za srpske žrtve, ne samo u Dobrovoljačkoj nego u cijelosti, jer nedostaje sistem koji treba omogućiti procesuiranje zločina počinjenim nad Srbima", naveo je Dodik.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić iznio je sličan stav o obustavljanju istrage u "predmetu Dobrovoljačka“, te tvrdi da njegova stranka nije odustala od zahtjeva premu SNSD-u da se, nakon ovog slučaja, ponovo aktivira odluka o referendumu u RS.

I Dodik tvrdi da referendum ostaje opcija, ali tek, kako ponavlja, kada se procijeni da je za to pravo vrijeme.