Mišljenje građana RS
0

SNSD će pobijediti na predstojećim Općim izborima

Sarajevo-x.com
Više od 34 posto građana Republike Srpske smatra da će na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini pobijediti SNSD na čijem čelu se nalazi Milorad Dodik, premijer Vlade RS, pokazuje najnovije istraživanje provedeno u ovom entitetu.

Druga stranka kojoj građani RS daju najviše šansi je SDS za koju više od 11 posto da će upravo ona odnijeti pobjedu na predstojećim izborima koji će se održati u oktobru ove godine.

Ovo su rezultati istraživanja stavova građana RS koju je uradila agencija Prime Communications. Ukupno je ispitano 850 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina. Primjenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak a mogućnost greške je oko tri posto.

Pored SNSD-a i SDS-a, treća partija za koju u RS-u smatraju da će biti pobjednička je PDP. Nova Socijalistička partija na čelu sa Zdravkom Krsmanovićem kotira lošije u odnosu na njegovu bivšu Socijalističku partiju RS.

Svega 0,2 posto ispitanika smatra će da će Nova SP uzeti izbore, dok 0,8 posto građana da je prednost SPRS. Da će SDA biti pobjednik izbora smatra 0,1 posto ispitanika u RS.

Više od 25 posto ispitanika na pitanje koja će partija pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima bilo je bez odgovora, dok je 21,5 posto na isto pitanje odgovorilo – ne znam.

Istraživanje je urađeno od 20. februara do 28. februara 2010.godine u okviru projekta