Prvi preliminarni rezultati
0

SNSD 32, SDA 28, HDZ i SDS 15, SDP 9, SBiH 4 načelnika

Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija započela je u nedjelju u ponoć s objavljivanjem prvih preliminarnih nepotpunih rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Na lokalne izbore u BiH u nedjelju su izašla 1.634.523 birača, odnosno 55 posto od ukupnog biračkog tijela upisanog na redovnim biračkim spiskovima.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, saopćio je u 24.00 sata na konferenciji za novinare u Sarajevu, da su prema prvim preliminarnim podacima, prikupljenim do tog vremena, najviše načelničkih mjesta osvojili predstavnici SNSD-a, zatim SDA, HDZ-a, SDS-a, SDP-a BiH, Stranke za BiH i Demokratskog narodnog saveza.

Najviše glasova za načelnika u Velikoj Kladuši osvojio je Admir Mulalić iz DNZ-a, u Cazinu Nermin Ogrešević iz A-SDA, u Bihaću Hamdija Lipovača iz SDP-a, u Bosanskoj Krupi-Krupi na Uni Mladen Kotur iz Demokratskog narodnog saveza, u Porijedoru Marko Pavić iz Demokratskog narodnog saveza, u Bosanskoj Gradišci Nikola Kragulj iz SNSD-a, u Laktašima Milovan Topolović iz SNSD-a, u Srbcu Mirko Kojić iz SNSD-a, u Prnjavoru Darko Tomaš iz SNSD-a, u Derventi Milorad Simić iz SNSD-a, u Bosanskom Brodu Milovan Ćerif iz SNSD-a, a u Odžaku Luka Jurić iz HDZ-a BiH.

Prema preliminarnim izbornim rezultatima načelnik Odžaka-Vukosavlja je Amir Zahirović iz SDP-a BiH, Domaljevca-Šamca je Željko Josić iz HDZ-a 1990, Orašja Đuro Topić iz HDZ-a BiH, Modriče je Mladen Krekić iz SNSD-a, Gradačca je Fadil Imširović iz SDA, Gradačca-Pelagićeva je Simo Stakić, nezavisni kandidat, Bijeljine je Mićo Mićić iz SDS-a, Bosanskog Petrovca je Nermin Hajder iz Naše stranke, Bosanskog Petrovca-Petrovca (RS) je Milan Brknjač iz Demokratskog narodnog saveza, Čelinca je Momčilo Željković iz SNSD-a, Doboj–Istoka Ismet Mehinović iz SDA, Doboj–Juga Džavid Aličić iz SDA, Doboja Obren Petrović iz SDS-a, Tešnja Fuad Šišić iz SDA, dok je gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović iz SNSD-a.

Za načelnika Gračanice, prema nezvaničnim rezultatima, izabran je Nusret Helić iz SDP-a BiH, Gračanice-Petrova Zoran Balgojević iz SNSD-a, Srebrenika Osman Suljagić iz SDA, Teočaka Taib Muminović iz SDA, Ugljevika Vasilije Perić iz SDS-a, Drvara Anka Papak-Dodik iz SNSD-a, Drvara-Istočnog Drvara Đuro Josipović iz SNSD-a, Ključa Osman Ćehajić iz SDA, Ribnika Neđo Stojaković iz SNSD-a, Jajca Nisvet Hrnjić, koalicija SDA-SBiH, Jajce-Jezera Slobodan Laketić iz SDS-a, Kotor-Varoši Nedeljko Knežević iz SNSD-a, Žepča Mato Zovko iz HDZ-a BiH, Zavidovića Hakija Osmić iz SDA, Živinica Hasan Muratović iz SDP-a BiH.

Najviše glasova za načelnika Sapne dobio je Ismet Omerović iz SDA, Zvornika Zoran Stevanović iz SNSD-a, Glamoča Radovan Marković iz SNSD-a, Šipova Dušan Malinović iz SNSD-a, Donjeg Vakufa Huso Sušić iz SDA, Travnika Tahir Lendo iz SDA, Kaknja Mensur Jašarspahić iz SDP-a BiH, Vareša Hamdo Fatić iz SDP-a BiH, Olova Alija Hadžiabdić iz Stranke za BiH, Kladnja Fuad Imamović iz Stranke za BiH, Šekovića Snježana Sokić iz SDS-a, Vlasenice Mladen Popović iz SNSD-a, Bugojna Hasan Ajkunić iz SDA, Gornjeg Vakufa-Uskoplja Sead Čaušević iz SDA.

Nezvanično, novi načelnik Busovače je Asim Mekić iz SDA, Fojnice Salkan Merdžanić iz SDA, Visokog Munib Alibegović iz SDA, Ilijaša Nusret Mašić iz SDA, Prozora-Rame Jozo Ivančević iz HDZ-a 1990, Hadžića Hamdo Ejubović iz SDA, Ilidže Amer Ćenanović iz SDA.

Novi načelnik općine Novi Grad Sarajevo je Damir Hadžić iz SDP-a BiH, općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević iz SDP-a BiH, općine Vogošća Asim Sarajlić iz SDA, a općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić iz SDA.

Rezultati glasanja za načelnike Tuzle i Zenice do 24.00 sata nisu bili potpuni tako da nisu ni prezentirani, kao ni podaci za još neke općine koji su bili tehnički nepotpuni, dok nekoliko općina do tog roka uopće nisu bile CIK-u dostavile podatke glasanja.

CIK je dužan u roku od 30 dana objaviti potpune rezultate glasanja na lokalnim izborima.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima biralo se 3.186 redovnih mandata u Općinskim vijećima/Skupštinama općina i 37 mandata za predstavnike nacionalnih manjina te 139 načelnika općina i gradonačelnik Banje Luke.